Илия, убиецът на родителите си в Благоевград: Пих антибиотици и нещо се обърка

„Всичко започна с едни хапчета, антибиотици, които ми предписаха на 23 септември, понеже се почувствах зле, докато бях в болница с баща ми, който получи инсулт. Тогава вдигнах температура. Бях под напрежение и исках да си тръгна, но ми казаха, че не може, защото бях придружител. Това не съм аз просто. От хапчетата съм получил халюцинации. Помня, че влизам вътре, излизам, влизам – има кръв, има огън. Пак излизам.“

Това бяха част от обърканите думи на 24-годишния Илия Априлов, който е обвинен в убийството на родителите си, палеж на апартамента и кражба на микробус.

Жестоката трагедия се разигра в нощта срещу понеделник в апартамент на петия етаж в блок 4 на кв. „Ален мак“ в Благоевград. В 0,53 часа е постъпил сигнал за пожар в жилището, подаден от съседи. При пристигане на място пожарникарите намерили вратата на апартамента отворена.

При потушаването на огъня са били открити телата на стопаните Васил Априлов, на 60 г., и съпругата му Бистра, на 53 г. Първоначалните съмнения, че са починали от задушаване, бързо са отхвърлени, след като са констатирани рани по главите на жертвите. В апартамента е била открита и тесла с обгоряла дръжка, с която са убити. Огнеборците са установили, че пожарът е започнал от няколко огнища.

Няколко часа по-късно, около 4 часа, е постъпила информация за самостоятелно катастрофирал микробус в района на Кресненското дефиле. Превозното средство е било управлявано от сина на убитите – 24-годишния Илия. Така криминалистите наредиха пъзела на кървавото престъпление. След като убил родителите си, младият мъж опитал да прикрие следите, като инсценира пожар. После стигнал до съседния кв. „Струмско“ и от автосервиз откраднал микробус за разнос на хляб и хлебни изделия. Бусът бил оставен за ремонт с контактен ключ на таблото.

Пристигналите на мястото на катастрофата полицаи заварили Илия в неадекватно състояние. Непрекъснато повтарял: „Какво направих, пожар гори в нас“. По дрехите му имало следи от кръв.

Окръжната прокуратура поиска от съда да го остави за постоянно в ареста и искането бе одобрено. В съдебната зала Илия бе доведен със засилена охрана, беше неспокоен и се наложи съдията и охраната да му направят на няколко пъти забележка да не прекъсва прокурора и адвоката си.

В коридора Илия се обърна към журналистите: „Нямам право на адвокат! Вие ще ми помогнете“. После стана ясно, че всъщност му е назначен служебен защитник.

В залата третокурсникът по Информационни технологии обясни, че не си спомня да е убивал родителите си. Разбрал какво е направил от полицаите.

Разказа, че на 23 септември баща му Васил е получил инсулт. Илия го е придружил до Спешния център, но не се е почувствал добре.

„Тогава вдигнах температура. Бях под много напрежение и исках да си тръгна, но ми казаха, че не може, защото бях придружител. Това не съм аз просто. От хапчетата съм получил халюцинации. Помня, че влизам вътре, излизам, влизам – има кръв, има огън. Пак излизам.“ Разказа, че когато бил в болницата с баща си, са му предписани антибиотици, които променили поведението му и се получил „малък страничен ефект“.

„За мен това е нереално. Не исках да се случи, не знам защо така се е случило. Тези две седмици не ги помня. Помня как се качих в буса, той беше с ключ. Аз съм психично болен от 2018 г. За 10 дни животът ми се промени“, каза още Илия в съдебна зала. Обясни, че се страхува от затвора и искал втори шанс, за да си оправи живота.

„Моят живот с тези наказания, които ми казвате, приключи. Никога не бих се върнал да живея там“, допълни обвиняемият. За нощта на кървавото престъпление каза, че всичко му е нереално, като в сън. Спомнял си кръвта, пожара, буса, но не знае какво точно се е случило в дома му.

На излизане от залата пък бе категоричен, че не е виновен за престъплението. „Аз пих антибиотик, това не съм аз, не знам какво се случи. В момента не знам какво става. Полицаите ми обясниха. Аз съм убил майка си и баща си, как да не съжалявам, ай стига бе!“, бяха последните му думи.

Служебният адвокат Мария Георгиева настоя да му се направи психиатрична експертиза, но съдът отказа, защото такава ще бъде направена в хода на досъдебното производство. Адвокат Георгиева твърди, че и самата тя не е наясно дали Илия разбира значението на случващото се. Досега обаче той не е бил регистриран в психодиспансера.

Според адвокат Георгиева за доказателства са взети признания на Илия, направени при оперативната беседа със служител на МВР, които обаче не трябва да се приемат като годно доказателство, цитира 168 часа. След като е привлечен като обвиняем, той се е възползвал от правото си да не дава обяснения. След 1 октомври Илия е бил в коренно различно от обичайното си състояние.

Младият мъж твърди, че е работил като автомонтьор, електротехник, бил е на работа в Германия, Холандия.

Още като ученик в Професионалната гимназия по икономика се запалил по фитнеса и трупане на мускули. „Аз съм българче и расна, щото взимам анаболи, за дроба ми е опасно, ама мене не ме боли…“ Това е написал в профила си във фейсбук преди 8 г. Говори се, че е ползвал някакви хранителни добавки, ще се проверява и дали е употребявал и анаболи. В чат със свой приятел е изредилимената на четири анаболни стероиди, които се приемат в комбинация за трупане на мускулна маса. 15-годишен е написал: „Живея, за да дразня другите“.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене