Училища от цяла България се борят за приза „Дигитално училище на България“

Всички близо 2000 училища у нас имат шанса да докажат, че имат иновативни идеи да направят преподаването по-дигитално, в унисон с предпочитанията на съвременните деца и младежи. За да ги поощри в процеса, който ще има ползотворно влияние не само днес, но и занапред с подготвянето на все по-дигитално грамотни хора за развиващата се икономика в страната, А1 и фондация „Заедно в час“ стартираха конкурса „Дигитално училище на България“.

6 училища, по две във всяка от конкурсните категории, ще бъдат отличени, а срокът за кандидатстване е 15 ноември.

Дигитализацията на образованието

Последните две години, които изправиха образованието у нас и в световен мащаб пред неподозирани предизвикателства, доказаха, че дистанционното обучение е възможен и удачен вариант, благодарение на технологиите. Чрез въвеждане на нови подходи и технологии в процеса на преподаване и учене, усвояването на знания може да стане по-лесно и по-забавно. По този начин печелят всички ангажирани в процеса участници – учениците, учителите, родителите и обществото. Конкурсът, организиран от А1, в партньорство с фондация „Заедно в час“, цели да отличи точно „пионерите“ в дигитализацията на образователния процес у нас. По този начин 6-те училища в страната, които прилагат иновативни похвати да използват технологиите за улеснение на своите ученици, ще дадат положителен пример. Отличия ще бъдат присъдени в три категории – по две награди във всяка. Така ще бъде отличено по едно училище от малка община и по едно от по-голямо населено място.

Кои са категориите и как ще се проведе конкурсът?

До 15 ноември всяко училище в България може да кандидатства директно на сайта на кампанията на https://www.a1.bg/digital-schools в някоя от трите категории – дигитален урок, дигитален проект и дигитална организация на преподаването. Първата от категориите – дигитален урок е посветена на алтернативните методи на обучение и нестандартните подходи при усвояване на материала. В нея журито ще разглежда какво са научили учениците, как и защо е било полезно за тях. Втората категория е дигитален проект – дългосрочно реализиран проект за дигитално образование, включително примери за успешно дистанционното обучение. Третата е дигитална организация на преподаването, в която учители са реорганизирали преподаването така, че да включва повече елементи на дигитализация. Критериите за оценяване са обхват на проекта; иновативни и дигитални подходи, резултати, оригиналност при представяне на проекта.

Жури и награди

Журито, което ще оценява кандидатурите, включва доказани специалисти в областта на образованието и дигиталните технологии. Сред тях са д-р Нели Колева, ръководител на екип „Стратегически партньорства“ в „Заедно в час“, Ева Майдел – инициатор и член на сдружение „Образование България 2030“ и координатор на Мрежата на младите евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП), д-р Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието (РУО), проф. д-р Галин Цоков, преподавател по управление на образованието в ПУ „Паисий Хилендарски“ и водещият на предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR Димитър Абрашев.

Отличените училища ще получат от А1 интерактивни дъски за обучение, които допълнително ще помогнат за дигитализацията на учебния процес. Организаторите предвиждат и специална награда за креативна идея.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене