Ева Майдел: Служебното правителство, назначено от Радев, не прави почти нищо, за да смечки удара от високите цени на тока

„Докато водим този дебат, всеки бизнес в България плаща 170 евро за мегаватчас елетроенергия. За разлика от други правителства в Европа, българското не прави почти нищо, за да смекчи удара за бизнеса и гражданите. Фактът, че цената за мегават час е 3 пъти по-висока цена от обичайната и че много правителства като това в България не реагират, не е само национален проблем. Вече се чуват първите гласове срещу целите на Зеления преход. Фактът, че правителства като това в България не правят нищо, ще се отрази на мнението на много европейски граждани за ЕС.” Това заяви българският евродпеутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на заседание на Европейския парламент в Страсбург на 6 октомври.

Майдел, която е член на Комисията по промишленост и енергетика на ЕП, заяви, че и Европейската комисия не прави достатъчно, защото задържа рекордно високите цени на емисии в Европа.

Тя предложи на Европейската комисия да се въведе система за стрес-тестове за енергетиката в Европа, която да измерва как ще реагира икономиката при определени цени на газ, нефт и електоренергия. На тази база, Майдел предложи да се изгради инструментариум за действие, както и изисквания към националните планове Енергетика и климат.

„Трябва да стартира и годишна оценка на енергийната сигурност на ЕС, по подобие на кредитния рейтинг в банковата система, която ще е сигнална лампа за предстоящи кризи“, допълни бълагрският евродепутат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене