„Обсерватория за наблюдение на птици“ създават в Баничан

Известното с многото щъркелови гнезда гоцеделчевско село Баничан скоро ще има собствена Обсерватория за наблюдение на птици, разказа за БТА Димитър Попов от местния клон на Българското дружество за защита на птиците.

В нея ще има площадка за наблюдение и кът за отдих, които ще бъдат използвани за обучения, семинари, курсове и екотуризъм.
Идеята за изграждане на обсерваторията е от началото на годината, когато доброволецът към БДЗП – клон Гоце Делчев, при едно от проучванията си достига хълм над село Баничан, откъдето се вижда цялото село, както и съседните Огняново и Балдево. Оттук се открива чудесна панорамна гледка, виждат се също Рила, Пирин и Родопите, разказа още Димитър Попов.

Идеята се допълва и от секретаря на местното читалище „Изгрев“ Румяна Джибова и в проекта се включва изграждане на беседка на хълма и екопътека с образователни табели по пътя към обсерваторията. Разходката до наблюдателната площадка ще разшири възможностите посетителите да добият представа за красотата и значението на района, както и за повече дейности, с които подрастващите да бъдат въвличани в преки грижи за опазване на природата и околната среда, допълни Димитър Попов.

По площадката вече се работи, а идеята е припозната от много хора. Подкрепа за изграждане на обсерваторията е получена от местното читалище „Изгрев“, от община Гоце Делчев, както и от Югозападната държавно предприятие и гоцеделчевското горско стопанство. Обсерваторията е подкрепена и от приятели и съмишленици, както и от много дарители, посочи Димитър Попов.

OIF874823956р26

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене