Корнелия Нинова: Най-важен е бюджетът за 2022 г., за да дадем стабилност и сигурност на държавата и хората

Задължително трябва да им правителство, защото кризата е ужасяваща

„Сега е моментът за сериозен разговор за страната. Ние сме готови за него“. Това заяви в ефира на БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че ако парламентът се сформира през втората половина на ноември, ще има много късо време за приемане на бюджета за 2022 г. „Прави впечатление, че никой от политиците, освен БСП, не говори за това, а това е въпрос номер едно. Ще имаме месец и ако повторим грешката на 46-я парламент да изслушваме служебни министри, да формираме комисии и да губим време, рискуваме да не можем да решим много сериозни въпроси, които връхлитат страната и хората“, заяви тя.

Лидерът на левицата подчерта, че затова БСП работи по план за първите 100 дни от управлението и бюджета на страната за догодина. „Ще изпаднем в ситуацията, в която бяхме в предишния парламент – служебният кабинет да внесе актуализация на бюджета, да започнат парламентарните групи спорове помежду си и в крайна сметка да затрудним целия процес и не дай си боже да не можем да приемем бюджета за 2022 г. Затова отсега настояваме да започнем разговори по тези въпроси“, обясни Нинова и допълни, че най-важният проблем са цените на енергоносителите, на храни и стоки. По думите й този въпрос може да бъде решен и хората да бъдат облекчени само с парламентарни действия.

Нинова заяви, че БСП е готова да седне на разговори за намаляване на ДДС на енергоносителите. „Вече в цял свят го правят като реална стъпка за облекчаване на проблема.  Премиерът Педро Санчес в Испания намали този данък от 5,1% на 0,5%“, даде пример лидерът на БСП. Тя коментира думите на водачите на новия политически проект, че няма да пипат данъци: „Ние смятаме, че е наложително да се намалят данъците в момента и предлагаме намаление за следващите 6 месеца, докато се успокоят цените и пазарите“. Нинова  подчерта, че е наложително да се говори и за помощите към енергийно слабите хора – в Гърция правителството е решило 300 kWh енергия да бъде отпускано на всяко семейство за сметка на държавния бюджет. „У нас през това време се мисли кой на какво ще бъде министър, даже главен прокурор назначават от новия проект. Това може и да е атрактивно за зрителите, но не е работещо и не е полезно. Не искаме да сме атрактивни, а полезни с решения. Сега е моментът за разговор“, обясни тя.

Нинова отбеляза, че поради тези причини БСП излиза с предложение за първите 100 дни стъпка по стъпка закони и действия за правителство успоредно. Тя припомни, че вече 5 години БСП изготвя и внася проектобюджета на страната,  от опит знае как се прави, може и е готова да го направи, защото времето притиска.

На въпрос за предварителните споразумения, които новият проект подписва и защо БСП не е сред тези партии, Нинова посочи, че БСП не желае да подписва такива споразумение преди изборите и ще се яви като коалиция „БСП за БЪлгария“. „След изборите, когато видим резултатите сме готови да разговаряме с всеки“, каза още тя. Според нея е странно, че сключват предизборно споразумение без да са показали програма. „За какво го сключват? Разбрахме само, че раздадоха постовете: на „Изправи се“ – социалното министерство, на „Демократична България“ – правосъдието. Не видяхме за какво се споразумяват тези хора. Не разбрахме какво ще правим с работещите хора, със самоосигуряващите се, с туристическия бранш, с „Мариците“, ще има ли ядрена енергетика. Няма го този разговор“, коментира лидерът на левицата.

Корнелия Нинова предупреди, че не бива да се стига до резултатите от 46-я парламент. „Задължително трябва да сформираме кабинет, защото кризата е ужасяваща“, заяви тя. Лидерът на БСП припомни, че левицата е постигнала споразумение на двустранните си срещи с партиите на протеста за това какво да се прави, но през това време, обаче, помежду си те са си раздавали постове, карали са се кой да е премиер, кой министър и този спор е блокирал същественото – какво да се прави в държавата. „В момента те подписват предизборни споразумения, от това, което чуваме пак за постове и започват споровете. Двамата служебни министри казват „Ако ГЕРБ и ДПС се извинят, ние можем с тях“. „Демократична България“ казват „Никога с ГЕРБ и ДПС“. Едните казват ще разговаряме с „Има такъв народ“, Асен Василев казва: „Не, аз съдя Тошко Йорданов“. Всичко много прилича на 46-я парламент, когато всичко важно, което постигнахме с екипа за преговори, който водех отиде встрани, а то е важното за народа ни. Постовете после“, коментира тя.

Попитана дали може президентът Радев да играе обединителна роля между партии, застанали зад него, Нинова заяви, че това може да важи за президентските избори. Според нея, обаче, е работа на партиите и на парламента да решат другите въпроси – за правителство, за бюджет, за данъчна политика. По думите й това не е работа на президентската институция, който и да е президентът. Тя бе категорична, че не трябва президентските избори да изместват парламентарните. „Интересни са и има атрактивни кандидатури, но съществените проблеми на българският народ се решават в парламента и от мъдростта и диалогичността ни да направим мнозинство в следващия парламент“, коментира лидерът на левицата.  Тя припомни, че БСП е издигнала Румен Радев за първия му мандат, както и сега го подкрепя. Нинова заяви, че тази кампания ще е по-трудна, тъй като обстановката е различна – имало е вълна на отрицание на модела на ГЕРБ и Радев е бил в по-голяма степен безалтернативен, докато сега има авторитетни личности като проф. Герджиков и Лозан Панов. Помолена да даде оценка на края на мандата на Радев, Нинова заяви, че тя е позитивна: „Каквото заяви в началото на мандата си, се придържаше към него. Това е една от причините да го подкрепим за втори мандат“, каза тя.

Лидерът на БСП подчерта, че въпреки всички спекулации и манипулации Румен Радев е кандидатът, който БСП подкрепя.

Тя поясни, че няма интрига и по въпроса със сградата на „Позитано“. „Ще търсим решението на този проблем по съдебен ред, както се прави в правова държава. С промените в Закона за партиите от 2019 г. партиите не дължат наем. Добър или лош, законът е такъв“, обясни Нинова. Лидерът на БСП коментира, че на партията е начислен наем със задна дата, което е незаконосъобразно, зад гърба  на социалистите областният управител си е извадил изпълнителен лист, което е незаконосъобразно.

Помолена да коментира връзката между областния управител и президента, Нинова посочи, че едва ли президентът знае какво прави всеки областен управител, но се носи отговорност за действията на служебния кабинет. „Нашата позиция – на Изпълнителното бюро на БСП, вчера беше отправена към премиера Янев. Открито поискахме оставката на областния управител, защото злоупотребява със закона“, каза тя. Лидерът на БСП подчерта, че същото се е случило и с други партии и като газиш закона трябва да си носиш отговорността, а политическата е оставка.

Нинова изтъкна, че се е създало и внушение, че след като БСП подкрепя Радев, как така ще критикува служебния кабинет. „Ние като партия на 130 години представляваме хора, които са гласували за нас, дали са ни доверие и на които сме казали „Ние ще защитаваме вас и вашите интереси и права“. Няма значение кой управлява – Борисов или Янев, когато стотици работници не са си получили заплатите, ние сме на страната на тези работници. Когато 17 дни не можеш да се справиш с кораба в Черно море и застрашаваш екологията, поминъка на рибарите – ние ще те критикуваме какъвто и да си“, обясни тя. Нинова заяви, че левицата подкрепя Радев, но заради това няма да спести нито една критика на служебния кабинет, когато не си върши работата. „Няма как да сме ярка опозиция на ГЕРБ 5 години за нещо и сега да мълчим за същото. Значи не ставаме за тази работа като го правим. Нито едно правителство не е свещена крава. Нашата грижа е за хората“, категорична бе тя. Нинова попита, че при положение че цените на тока летят нагоре и в цял свят се вземат мерки, какво прави нашият министър на енергетиката?

На въпрос за кандидат-депутатските листи на БСП, Корнелия Нинова разясни, че според Устава на партията водачите на листите се определят от Националния съвет. „Поканихме на разговор областните съвети, структурите, където имаше напрежение, разговаряхме с тях и се опитахме да постигнем съгласие по водачите и подреждането на листите. Обявихме водачите и сега структурите редят надолу листите“. Лидерът на левицата заяви, че ръководството на партията се  е опитало в максимална степен навсякъде водачите да бъдат хора, номинирани от съответните местни структури и за които е говорено със структурите.

Нинова обяви, че предстои  разширяване на коалицията с още три партии в идните седмици.

По темата с досиетата „Пандора“ и дали последните разкрития ще повлияят на изборите, тя отговори, че това едва ли ще стане, защото дотогава няма да има пълна яснота. „Правилният ход е българските правораздавателни органи да се заемат, да направят разследване и да се изнесе цялата информация. Ако има данни за извършени нарушения – да се търси наказателна отговорност“. Мнението на Нинова е, че трябва да се вземат много по-сериозни мерки. Тя припомни и досиетата „Панама“ и подчерта, че очевидно проблемът е хроничен. „За пръв път през 2016 г. ние поставихме в България, а и Европа, въпроса за закриване на офшорните зони. Това е истинското решение, за да няма повече такива казуси“, заяви Нинова. Тя изрази надежда този случай да стигне до край, за разлика от много други, които са останали висящи. По думите й това убива доверието на хората в съдебната система.

Нинова подчерта, че съдебната реформа е наложителна. 46-ят парламент не успял да направи нищо съществено по този въпрос. „Това е една от темите, с които трябва да започне 47-ят“, категорична бе тя.

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене