Пеевски един час в ДАНС за досиетата „Пандора“ / ОБЗОР

Бившият депутат: Тепърва ще станат ясни нещата за много хора

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски се яви в сряда в сградата на Държавната агенция „Национална сигурност“ на разпит.

Разпитът на бившия депутат от ДПС продължи час. Официално не беше съобщена причината за призоваването му. Според неофициалната информация обаче Пеевски е бил викан на справка във връзка с недекларирани от него три офшорни фирми, на които е собственик. Данните за тях станаха публично известни от международното журналистическо разследване „Пандора пейпърс“.

От агенцията обясниха още във вторник, че проверяват постъпила информация за възможни финансови нарушения на български юридически и физически лица в офшорни зони. Проверката е във връзка с Досиетата „Пандора“, припомни NOVA.

Според източници на БНТ служител на дирекция „Финансово разузнаване“ в ДАНС вчера по телефона е призовал Делян Пеевски да се яви в агенцията в сряда в 13:00 часа. От него е поискано да носи документи във връзка с регистрирани, но недекларирани фирми в офшорни зони. Бившият депутат от ДПС пристигна пред сградата на агенцията в 13:03 ч., без охрана и променен до неузнаваемост.

„Бях повикан от ДАНС и се отзовах веднага. Тепърва ще стават ясни нещата за много хора”, каза Пеевски пред журналисти на влизане в сградата. На въпроса защо е повикан, отговори, че с разпространената си ден по-рано позиция е казал всичко и така индиректно потвърди, че е повикан заради офшорните компании, които станаха публично известни от разследването „Панама пейпърс“.

„Айде малко разстояние, има грипна епидемия. Малко разстояние. Окей. Приключих темата. Поздрави на г-н Прокопиев, специално“, заяви Делян Пеевски. След близо час в агенцията бившият депутат я напусна без коментар. Единственото, което каза пред медиите, беше, че има време да му бъдат задавани въпроси и да им отговаря. Делян Пеевски заяви още, че ще присъства активно в публичното пространство.

„Ще се показвам, ще се показвам, бъдете спокойни. И тепърва ще станат ясни нещата за много хора“, заяви още Пеевски. Бившият депутат от ДПС е единият от двамата българи, разкрити в рамките на международното разследване, заяви пред NOVA Атанас Чобанов от сайта bird.bg – българския партньор в мащабното разследване. Името на втория българин все още не е оповестено.

Във вторник бе разпространена информация, че Пеевски не е декларирал свои активи зад граница. Според нея бившият депутат и медиен магнат е свързан с 3 офшорни фирми, за които няма никаква следа в подадените от него имуществени декларации. По-късно самият ексдепутат заяви категорично, че информацията за недекларирани от него офшорни дружества е невярна.

В позиция до медиите Пеевски написа, че трите фирми, посочени в досиетата „Пандора”, били дъщерни дружества на негова компания, която той надлежно бил отбелязал в декларациите си пред Антикорупционната комисия. От структурата обаче поискаха допълнителни данни и ще ги сравнят с документите, подадени от Пеевски по времето на депутатските му мандати.

Днес от сайта bird.bg изнесоха нова информация, свързана с майка му – Ирена Кръстева. Според тяхно разследване през 2009 г. тя е придобила 2 офшорни компании, регистрирани на Британските Вирджински острови. Сделката е осъществена с помощта на швейцарска банка, пишат от bird.bg и добавят, че няма данни колко пари е имало в сметките на компаниите и дали са реализирани сделки с тях. По неофициална информация утре ще стане ясно името на втория българин от Досиетата „Пандора”, притежател на офшорни компании.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене