Общински съвет Благоевград проведе тържественo заседание по повод 109-ата годишнина от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

Председателят на Общински съвет Благоевград откри тържественото заседание на местния парламент по повод 109-ата годишнина от освобождението на Горна Джумая и Пиринско Македония от османско владичество.

Пред присъстващите той заяви, че днес нашият роден Благоевград празнува. Празнува героизма, саможертвата и най-вече свободата. Тази свобода, която преди 109 години нашите предци извоюваха с чест, достойнство и смелост .

„Дами и господа,

5-ти октомври е специална дата в историята на Благоевград. Датата, на която родният ни град усеща вкуса на свободата – 34 години по-късно от останалата част на България. 34 години на практика е едно цяло поколение, чийто съзнателен живот минава под знака на робството. Цели 34 години свободата е била съвсем близо до нас – само на няколко километра, и същевременно толкова далечна.

Щастлив съм, че на този ден жителите на Благоевград издигат българското знаме като израз на национална гордост, на единство и самочувствие. Нека обаче не забравяме, че имаше времена, в които нашият роден край беше отделен от родината. И нека не забравяме,че ако днес можем да се наречем свободни, то това не би било възможно без десетките отказали да преклонят глава революционери и национални герои. Нека отдадем заслужена почит пред делото на всички знайни и незнайни герои и жертви, които нашият народ даде в борбата си за присъединяване към майка България“, каза още той.

По традиция всяка година по време на тържественото заседание на Общински съвет Благоевград председателят Радослав Тасков припомня на присъстващите за една от значимите личности в нашата родна история. Тази година той представи кратка биография на един от най-значимите революционери, горноджумайски войвода и един от главните действащи лица на събитията от 1912 г. в Пиринския край – Ичко Бойчев.

„Ичко Бойчев е класически образец на революционер и борец за освобождението на българското население в Македония от вековното османско владичество. На 5 и 6 октомври 1912 четата му най-напред освобождава селата на изток от Горна Джумая, а след това взима участие и в освобождаването на самия град заедно със VII рилска дивизия. След това повежда своите четници към Кресненското дефиле, където отблъсква врага. Героичната битка се води два дни и дава възможност на българската армия да заеме позиции и да обърне в бягство турската армия. Ичко Бойчев има огромни заслуги не само за спасяването на Горна Джумая, но и за разбиването и прогонването на турския аскер от Пиринския край“, допълни Радослав Тасков.

d

След което прикани присъстващите да се изправят на крака и с минута мълчание да почетат паметта на Ичко Бойчев и героите на Майка България!

Реч пред присъстващите произнесе и кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, както и общинските съветници Йосиф Кочев (ГЕРБ), д-р Владимир Пандев (БСП) и Иван Ризов (ВМРО).

Тържественото заседаание продължи с връчването на почетни знаци на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград, Доброволно формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ и Иван Кацарски.

По време на заседанието бяха връчени и стипендиите „5 октомври“, които бяха присъдени на изявени деца от Благоевград в областта на науките, изкуството и спорта – Стоян Смилков, Петя Стойчева, Боян Георгиев, Божидара Каракичева, Симеона Кротева, Иван Хамбарджийски, Димо Терзиев, Любомир Станоев, Димитър Докузов  и Ванеса Ханджийска. Антонио Георгиев, за който Общински съвет Благоевград гласува на своя сесия финансово подпомагане във връзка с продължаващото му обучение, също бе поканен на сцената, където бе отличен от Радослав Тасков.

С това дневният ред на тържественото заседание бе изчерпан, поради което тя бе закрита. Финалът на днешните тържества по повод 5 октомври бе поставен с концерт на „Ансамбъл Пирин“.

Преди тържественото заседание председателят на местния парламент присъства на парада на бойните знамена и униформи, който се проведе пред сградата на Община Благоевград.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене