Днес представят филма за войводата Стоян Мълчанков

На снимката: Игрална сцена към филма, заснета в с.Ковачевица с участието на сдружение „Родопски хайдути“

Документалният филм на журналиста Ивайло Шопски и историка Николай Борисов „Премълчаното за войводата Мълчанков“ е създаден по повод 100-годишнината от смъртта на войводата. Освен филмът има книга и песен, посветени на Стоян Мълчанков.

„Една година измина от както двамата с Николай Борисов въоръжени с много вяра и родолюбие, както и сума пари равносилна на семеен уикенд във Велинград успяхме с много труд да направим документален филм, песен и книга за войводата Стоян Мълчанков. Организирахме и безплатни прожекции в десет града. Всичко това стана благодарение и на наследниците на Мълчанков, кмета на града Гоце Делчев и стотиците приятели, които ни повярваха! Благодарим ви!

Гледайте днес в 21ч. и в петък 15:15 повторението на филма по ТВ Евроком!“ споделя Ивайло Шопски.

Припомняме, че миналата година град Гоце Делчев отбеляза 100-та годишнина от убийството на Стоян Мълчанков  с церемония на лобното му място край с. Буково, откриване на нов паметник на войводата в Гоце Делчев (пред Клуб на пенсионера) и официална премиера на филма в Дома на културата в града.

Стоян Мълчанков е роден в село Скребатно.  След като учи в родното си място, получава стипендия от местното църковно настоятелство и започва да учи в Солунската гимназия. Там, по примера на много други революционери от тази епоха, се увлича в борбата за освобождение и присъединяване на Македония към България и дейността на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация.

През 1903 година взима участие в Илинденско-Преображенското въстание. Бил е арестуван два пъти.

Взима участие в Балканската и в Междусъюзническата войни. Като водач на чета освобождава родното Неврокопско.

Негова е идеята и инициативата за изграждането на теснолинейката Септември – Добринище, тя се ползва и до днес.

Депутат е в 18-ото и в 19-ото Народно събрание.

На 22 април 1920 г. по нареждане на Тодор Паница в местността Момина клисура пада убит големият български революционер, войвода на ВМОРО и депутат от Неврокопско.

safe image

На снимката (в дясно): Георги Мълчанков, потомък на войводата97911469 142693844009099 9047722004890779648 n

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене