Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков и съветници се включиха в празничната програма, посветена на 109-ата годишнина от освобождението на Горна Джумая

С поредица от събития в Благоевград отбелязват 109 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България!

Празничният ден започна с тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство  Неврокопският митрополит Серафим. Свещеници от благоевградския храм отслужиха заупокойна молитва и панихида в памет на загиналите в името на свободата на Горна Джумая (днешен Благоевград).

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков  и съветници положиха  цветя  на паметна плоча на генерал Спас Георгиев и на паметника на майор Иван Павлович Орлински, намиращи се в двора на църквата „Въведение Богородично“.

Тържествата по повод празника на Благоевград продължиха с издигане на националния флаг на Република България и ритуално полагане на цветя пред паметницка на Георги Измирлиев – Македоночето.

Цветя в знак на признателност поднесоха: Илко Стоянов, кмет на община Благоевград, Радослав Тасков, председател на Общински съвет Благоевград, Николай Шушков, областен управител на област с административен център Благоевград, председателят на Български червен кръст и внук Ичко Бойчев- акад. Христо Григоров, командирът на Бригадно командване Благоевград Митко Балтов, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, общински съветници, представители на културни институти и политически партии, общественици, граждани.

Непосредствено след това, шествието, предвождано от Представителния духов оркестър на Сухопътни войски премина през централната улица на Благоевград, за да спре пред паметника на Македоно- Одринското опълчение на площад „Мите Марков“, където бе изпълнен ритуал по полагане на венци и цветя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене