Цунами с цените в магазина

Цунами с цените на основните хранителни стоки в магазините заради поскъпването на тока и газа.

Производителите на хляб, млечни и месни продукти са принудени да вдигнат цените, защото освен енергията, увеличение има при всички компоненти като горива, суровини и дори опаковки, обясниха представители на различните браншове пред “Труд”.

Инфлацията у нас мина 20%, независимо от официалната статистика. Ние го усещаме по джоба си и ни чака изключително тежка зима, заяви пред “Труд” Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите ѝ браншът е очаквал поскъпването на природния газ, като има индикации, че през декември цената на електроенергията ще стигне 500 лева за мегаватчас.

Всичко това се отразява на себестойността на хляба, но цената му за крайния потребител не зависи от хлебопроизводителите, а от търговците, категорична беше тя. Всички компоненти, определящи цената на хляба, се вдигат – газ, ток, дизел и торовете.

Тепърва браншът ще започ­не да работи и с пшеницата от новата реколта, тя трябва да влезе в мелниците от 10-15 октомври. Цената ѝ тази година обаче е с 45 на сто по-висока от миналогодишната по това време и продължава да расте, посочи Кукушева. И въпреки че реколтата тази година е по-добра, пшеницата е борсова стока и цената ѝ зависи от международните пазари, а търсенето в момента е голямо, обясни експертът.

Според нея държавата трябва да предприеме мерки, за да се разпредели тежестта от покачващите се цени.

Една от тях, за което браншът настоява, е да се въведе 9% ДДС поне за основните хранителни продукти.

Последните три месеца млекопреработвателите плащат тройни сметки за ток, това няма как да не се отрази на крайния продукт, заяви пред “Труд” Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите. Над 90% от фирмите в бранша вече са увеличили цените, като аз лично съм ги повишил с 10% от 1 октомври, заяви той. По думите му няма компонент от производството, който да не е поскъпнал с поне 30% последните месеци. Дори солта е с по-висока цена, а цената на опаковките се е вдигнала с 60-70%.

Според него най-силно влияние поскъпването на тока рефлектира при киселите млека и трайните продукти, в производството и за съхранението на които се използва много електроенергия. Цените на месните продукти се увеличават от октомври, предупредиха и месопреработвателите. Поскъпването ще е с между 8 и 10 на сто.

От Съюза на птицевъдите коментираха пред “Труд”, че високите цени на тока и газа се отразяват и на продукцията в бранша. Засега фирмите не са вдигнали цените, но отоплението на люпилните, което е на ток, увеличава себестойността на крайните продукти, каза д-р Пенчо Каменов, изпълнителен директор на съюза.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене