Водолази: „Вера Су“ няма как да потъне повече

Част от горивото на заседналия край Камен бряг кораб беше източена днес. Останалото в резервоарите количество е необходимо за работата на корабните системи.

Очаква се в близките дни част от екипажа да бъде свален на брега, ако времето позволи, но моряците все още не са дали съгласие за евакуация.

По-рано през деня водолази потърсиха екипа на „По света и у нас“ на БНТ и заявиха неофициално, че корабът „Вера Су“ няма как да потъне повече, защото плитчините на морето са с дълбочина от 6 до 8 метра.

Операцията по източването на горивото от бедстващия кораб започна около 10 часа сутринта. Към обяд тя беше прекратена заради силния вятър, но по-късно отново беше подновена. След като времето се подобри, водолази ще направят подводен оглед, който ще установи колко сериозна е пробойната в корпуса на кораба.

„Ще направим опит да запушим тази пробойна. Получаваме изключително съдействие от екипажа..имаше наличие, нахлуване на вода в единия от баластните танкове, източена е водата, с което са ни помогнали“, заяви Румен Николов – главен директор „Аварийно-спасителна дейност“.

Към момента ситуацията е овладяна, категоричен е главният директор на „Аварийно-спасителна дейност” към Морска администрация Румен Николов.

“Корабът е в хоризонтално положение, стабилизиран… няма проблеми с екипажа, потвърдено е от корабособственика…нямат проблеми с храна, нямат заболели, обясни още Николов.

Операцията ще продължи в близките дни с поетапното разтоварване на азтония тор от кораба. Водата на дъното му обаче е втечнила част от товара. Затова той ще бъде изсмукан с пневматини помпи и ще бъде прехвърлен на самоходни баржи, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност.

„В процес сме на доставка на 3 такива баржи в България, очаквано пристигане е в следващите 2 или 3 дни, в зависимост от трафика“, каза главният директор „Аварийно-спасителна дейност“.

Предстои част от екипажа да бъде разпитан от разследващите органи. В момента, в който времето позволи моряците ще бъдат свалени на брега с помощта на граничен катер, след което ще бъдат върнати обратно на кораба. Заради лошото време днес това не се случи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене