Аспиринът помага много срещу COVID, смятат учени

С нарастването на случаите на COVID-19 много неща може би биха могли да предотвратят тежка инфекция и потенциална смърт, като например ниски дози аспирин, предава БГНЕС.

В проучване, ръководено от изследователи от университета „Джордж Вашингтон“, е установено, че аспиринът защитава белите дробове на пациенти с COVID-19. Изследователите казват, че лекарството може да сведе до минимум изискването за механична вентилация и прием в отделението за интензивно лечение, както и да помогне за намаляване на броя на смъртните случаи поради коронавирус, пише Anesthesia&Analgesia.

Проучването включва данни от пациенти от болница „Джордж Вашингтон“, както и от тези от Медицинския център на Университета в Мериленд, здравната система на Североизточна Джорджия и други болници в цялата страна. В проучването сницаа били включени повече от 400 пациенти с COVID, всички от които са приети в болницата между март и юли 2020 г. Отчетени са съпътстващи заболявания и други рискови фактори, включително демографските данни на пациентите.

Резултатите показват, че при тези, които са използвали аспирин, имало 44% по-малък риск да бъдат поставени на вентилация, както и 43% по-нисък риск от прием в интензивно отделение. Освен това смъртността на настанените в болница е намалена с 47%. Установено е още, че и приемът на аспирин не води до тежко кървене или очевидна тромбоза.

„Когато научихме за връзката между кръвни съсиреци и COVID-19, знаехме, че аспиринът – използван за предотвратяване на инсулт и инфаркт – може да бъде важен за пациентите“, казва д-р Джонатан Чоу, асистент по анестезиология и критична медицина. Той е и директор на стипендията за анестезиология на критичните грижи в Медицинското училище и здравните науки на „Джордж Вашингтън“. „Нашето проучване установи връзка между ниските дози аспирин и намалената тежест на COVID-19 и смъртността от заболяването“, добавя той.

По-ранни проучвания, които също така сочат ползите от аспирина за защита на белите дробове, бяха пуснати през есента на 2020 г. Други проучвания вече потвърдиха ролята на аспирина за избягване на инфекция, както и за намаляване на риска от тежък COVID-19 и смъртността. Чоу вярва, че това проучване ще доведе до допълнителни изследвания за това дали употребата на аспирин и намаленото белодробно увреждане при пациенти с COVID-19 имат статистическа корелация.

„Аспиринът е с ниска цена, лесно достъпен и милиони вече го използват за лечение на здравословното си състояние“, казва Чоу. „Намирането на тази връзка е от огромна полза за тези, които искат да намалят риска от някои от най-опустошителните ефекти на COVID-19“, добавя специалистът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене