Средно 3 коли на ден се крадат у нас, жертва са по-новите модели

Едва 16 на сто от откраднатите коли тази година са намерени и върнати

Статистика на МВР показва, че всеки ден у нас се крадат по три автомобила. Експертите казват, че най-често мишена на автокрадците стават по-новите автомобили.

На 8 септември сутринта Кристияна Панева разбрала, че колата й липсва. След като миналата вечер паркирала пред дома си своя нов автомобил, проверила дали е заключен и се прибрала спокойна вкъщи.

„Комшиите нищо не са разбрали. Съвсем тихомълком през нощта са я запалили и са я откраднали“, разказа пред Нова тв жената.

„Съобщих и на застрахователите. Все още няма никакви резултати. Имало и други подобни случаи“, споделя жената.

Статистиката сочи, че от началото на годината едва 16 на сто от откраднатите коли са намерени и върнати на собствениците им. През първите 7 месеца от МВР са регистрирали 703 посегателства върху автомобили. Разкритите обаче са едва 115.

Числата на МВР сочат още спад в посегателствата над автомобили спрямо 2020 г. Друга тенденция обаче продължава да бъде актуална: мишени на крадците са по-новите модели.

„Модерните технологии за защита на автомобилите предизвиквали автокрадците също да се развиват“, смята експертът Румен Дунев.

„Във всеки един автомобил има части, които бързо се демонтират и са много скъпи.  При някои модели автомобили това са фаровете, които се свалят за по-малко от минута, а цената на един фар е между 5 и 8000 лева“, коментира Дунев.

Специалисти препоръчват да оборудваме автомобилите си с имобилайзери, за да не станем жертва на подобни посегателства.

„Наистина напоследък се крадат по-нови модели. В голяма част от случаите повечето се предават за части. Често се случва колите да се изнасят в чужбина. Крадците дълго време наблюдават модела кола, която искат да откраднат. Преди самото престъпление им трябва технологично време, за да огледат района“, заяви Росен Белишки от отдел „Криминална полиция“.

Ния Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене