Съботно. Вижте на какво кълве на язовир Доспат! На река Струма…

Бабушка все още се лови по бреговете на родопския язо­вир „Доспат“, макар че показва известно отстъпление от силните из­яви през лятото. Все повече се активизира костур и като че ли това е рибата с най-трайно присъствие в живарниците на риболовците. Лови се на спининг с дребни блесни, а също и на силиконови примамки. Хищникът винаги е готов да си покаже нрава и да налети на живо рибе, подадено за стръв. Със захлаждането на времето се очаква активизиране и на американските пъстърви, които се подвизават там.

Към 28 септември продължава струпването на рибари по все по-оголващите се брегове на язовир „Копринка“, като особено голямо присъствие има в почивните дни. Най-добре работят фидерните въдици на средна и по-далечна дистанция – рибите вече са по-навътре. Ловят се основно платики и бабушки от средна големина. Спинингисти хвърлят в боя силиконовите имитации и вадят първите есенни костури на тях. Джиговият риболов тепърва ще става актуален.

Продължават да вадят шарани и амури в ранната есен на най-големия язовир „Горни Дъбник“ в Плевенско. Показателно е, че има дос­та биваци по бреговете. На тролинг пък излиза по някой него­лям сом и бяла риба. За по-непретенциозните риболовци има платики в изобилие. В общи линии всеки може да си намери своята риба и ако подходи сериозно няма да остане без улов там. Есента се очертава като благодатна.

Скобарите по река Струма към 28 септември вече са в играта и спокойно може да се направи целенасочен риболов. През миналата седмица са регистрирани силни серии и то на маркови риби в различни райони в Благоевградска област – при Бело поле, при Монца, при Симитли. Трохата засега е най-ефективната примамка (от пресен хляб или специално рибарско хлебче), а захранва­нето да е на хлебна основа. Това е проверената печеливша тактика за струмските скобари.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене