Подробности за това как Ковид-19 уби 23-годишна жена от Гоце Делчев след 14 дни лечение, не е била ваксинирана

Млада жена от Гоце Делчев почина след тежка коронавирусна инфекция, писа Топ Преса преди дни. 23-годишната пациентка е издъхнала след двуседмично болнично лечение. Тя не е била ваксинирана, първоначално е лекувана 13 дни в инфекциозно отделение, но състоянието й се влошило и била преместена в интензивното отделение, където е интубирана. На другия ден младата жена починала.

„Белият дроб на младата жена бе фиброзирал в резултат на тежката ковидна пневмония и за съжаление се стигна до летален изход”, заяви зам. управителят на МБАЛ „Иван Скенедеров” д-р Ангел Тонгов. Той добави, че хоспитализираните с Ковид-19 са 36, като има и млади пациенти, някои от които са в средно тежко състояние и са поставени на кислородна терапия. В отделението по реанимация има един пациент от доста време, който е интубиран, но се подобрява и предстои да бъде реинтубиран.

8 са тежко болните с ковидни усложнения в отделението по реанимация на МБАЛ – Благоевград, а общият брой хоспитализирани бяха 80 човека. 23-ма са пациентите в болница ПУЛС, 14 в тубдиспансера и 5-има в онкоболницата. 74 са хоспитализираните в Югозападна болница и 22-ма в разложката болница.

98 са новите случаи на Ковид-19, регистрирани за последното едно денонощие в Пиринско.

На фона на плавното покачване на заразените все по-належащо е разкриването на още Ковид зони в Благоевградска област. Към момента от общо 22 медицински центъра, само в два – в Гоце Делчев и Петрич, бяха обособени такива след сключване на анекс със Здравната каса.

„По 20 пациенти минават средно на ден през Ковид зоната на МЦ „Доверие“ в Петрич”, съобщи управителят д-р Орфей Дуевски. Центърът работи до обяд от началото на седмицата, като се правят безплатни прегледи, диагностика и изписване на лекарства на пациенти в леко и средно тежко състояние. Здравната каса плаща по 25 лв. на пациент, а общата месечна сума, която се отпуска на Ковид центровете, е 30 000 лв. месечно.

Заради кадровия проблем от НЗОК смекчиха първоначално заложените изисквания за Ковид центровете – за работно време от 8 часа и договор с лекар интернист. След промяната управителите на Ковид центровете сами трябва да определят работното време на екипите си, а лекарят може да е с всякаква специалност. Идеята на Ковид центровете е изцяло в услуга на гражданите, които да получат навременна и безплатна медицинска помощ, осигурена с пари на държавата, а допълнителните ефекти са избягване на струпване на потенциално заразени с Ковид-19 пациенти пред кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и разтоварване и намаляване на пресата над болниците.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене