Един от най-успешните български бизнесмени прави в белишкото с. Краище луксозно селище с 30 просторни вили с дворове

Един от най-богатите българи, който преди години построи варненския мол и през 2007 г. го продаде за рекордната сума от 120 млн. лв. – Красимир Узунов, се захваща с мащабно строителство в белишкото с. Краище. Фирмата му „Романтика клуб“ АД се е насочила към две огромни ниви в местността Врабчови колиби, за които още през 2006 г. е имала разрешение от Министерството на земеделието и храните да ги застрои. Срокът на разрешителното обаче отдавна е изтекъл и сега Узунов прави опити в министерството да го поднови.

Нивите са с площ от 29 298 кв.м, от които ще бъдат застроени 60%. Плановете на бизнесмена са в имота да бъдат издигнати 30 къщи по 100 кв.м всяка за сезонно обитаване. Към всяка къща е предвиден по един гараж и просторен двор с квадратура между 750 и 1000 кв.м. Вилите в малкото луксозно селище ще бъдат съединени помежду си с алейна мрежа от трошен камък. Към момента други екстри от плановете на бизнесмена не са уточнени, но предвид размаха, с който той работи през годините, много вероятно е това да се превърне в перлата на цялата община.

Узунов е 68-годишен, бивш oфицep oт Boeннoмopcкитe cили и един от първите частни бизнесмени в страната – първата му фирма „Интepcepвиз Узyнoв” ET е основана още през 1990 г. Πpeз 2011 г. той oткpи coлapен пapк в c. Paвнa гopa до Варна върху 309 дка, който включвa 44 xиляди фoтoвoлтaични пaнeли и е с мoщнocт 5 МW. Общoтo влoжeниe за парка бе 15 млн. eвpo, oт кoитo 3 млн. бяха зa пoкyпкaтa нa зeмятa под него, но според специалисти парите са избити още през 2018 г. и оттогава инвестицията му носи годишен приход от 2,2 млн. лв.

Сред многото бизнеси на Узунов днес има фабрики за гъби, за мебели и др. Той не остана равнодушен и към политиката – като зaмecтник-пpeдceдaтeл нa ΠП „Гpaждaнcкo движeниe ГЛAC” във Bapнa бизнесменът стана oбщинcки cъвeтник.

Интересът му към Белишкия край не е случаен – Краище се намира само на 3 км от общинския център и на 13 км от Семково, а районът е истински рай за почитателите на планинския, еко и ски туризъм.

Самото с. Краище е едно от най-големите българомохамедански села в Белишко с около 2500 души население и е доста красиво благодарение на повече от 200-те гастарбайтери, които вкарват в него парите, изкарани зад граница. Къщите са на по 2-3 етажа, дворовете са потънали в зеленина и конкуренцията кой ще направи по-голям и по-хубав дом е жестока.

Миналата година селото бе потресено от смъртта на семейство Вакльови – джипито д-р Муса Вакльов, съпругата му – медицинската сестра Ава Вакльова, и сина им – кардиолога д-р Емил Вакльов, които се заразиха с коронавирус и починаха. В тяхна памет съселяните им кръстиха на тях една улица и построиха чешма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене