Невероятно: България влиза официално в клуба на богатите държави

Новият план може да бъде обсъден още на среща на ОИСР другата седмица

Новият генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), австралиецът Матиас Корман, предлага шест страни, сред които България и Бразилия, да се присъединят едновременно към клуба на богатите държави, предава bg-voice.com

Новият план може да обсъден още на среща на ОИСР другата седмица. ОИСР е форум на демократичните страни със солидна пазарна икономика. 36-членната организация има само три държави членки от Латинска Америка – Чили, Мексико и Колумбия.

Процесът на присъединяване на Бразилия, който започна през 2017 г., е в застой, отчасти заради опозицията на Съединените щати срещу разширяването на ОИСР с източноевропейски страни, въпреки че предишният президент на САЩ Доналд Тръмп подкрепяше приемането на най-голямата латиноамериканска икономика.

Сега новият генерален секретар на ОИСР предлага шестте държави кандидати да преминат едновременно присъединителния процес, каза представител на бразилското правителство.

Източникът, пожелал анонимност, обясни, че идеята е да бъде размита съпротивата срещу приемането на някоя отделна страна.

Шестте държави кандидати са България, Румъния и Хърватия от Източна Европа, както и Бразилия, Аржентина и Перу от Латинска Америка.
Франция, например, е против приемането на Бразилия заради екологичната политика на президента Жаир Болсонаро. Тя иска първо напредък от Бразилия в борбата срещу обезлесяването на Амазония.

Матиас Корман провежда частни разговори със страните членки, за да събере подкрепа за своето предложение, преди да го представи официално на срещата на ОИСР на министерско равнище на 5 и 6 октомври в Париж, каза цитираният представител на бразилското правителство.

Друг източник, запознат с темата, е потвърдил, че Корман има такъв план. Той също пожела да остане анонимен, тъй като разговорите са поверителни.

„Европейският съюз винаги е подкрепял тази формула, но тъй като Съединените щати все още не са изложили своята позиция, много страни предпочитат да изчакат“, обобщи представителят на бразилското правителство.

Бразилия се надява, че присъединяването й към ОИСР ще повиши доверието на инвеститорите в нея, в момент, когато страната се бори с висока инфлация и безработица, както и с последиците от пандемията. Страната е на второ място в света след САЩ по брой смъртни случаи, свързани с новия коронавирус.

blitz.bg

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене