ЦВЕТЕЛИНА УЗУНОВА: ВЪРВИМ КЪМ ШИРОКА КОАЛИЦИЯ

ТОВА ЩЕ Е ГОЛЯМ ТЕСТ ЗА ПОЛИТИЦИТЕ

Г-жо Узунова, дни преди старта на предизборната кампания, как изглежда политическата обстановка у нас?

Привидно спокойна. Но това ще е само в началото. По стара лоша традиция ще има хули, компромати, словесни битки през медиите, може да има и фалшиви новини – интернет пространството дава широко поле за тях. Задкулисни сценаристи активираха и комични кандидати, явно за да се опорочи сериозният дебат. Което е жалко.

Защо политиците толкова „озверяват” пред избори?

Власт е това. Тя дава огромна възможност за влияние. Нито се взема лесно, нито се пуска лесно. Тези, които са я изтървали, ще полагат големи усилия да си я върнат. Тези, които отдавна не са я имали, ще са още по-амбицирани да са следващите управляващи. Този, който я притежава, ще направи всичко, за да я задържи. Така стоят нещата. В политиката винаги се преплитат лични амбиции, задкулисни интереси, партийни цели. За жалост мога да изброя още и стремеж към неправомерно облагодетелстване, лобизъм.

И къде остава интересът на милионите българи и очакването им политиците да им подобрят живота?

Това е големият въпрос – колко от кандидатите да управляват са искрени в намеренията си, имат потенциал и опит, носят здрав морал и ценности?! Как хората да ги отличат от десетките партии и стотиците кандидати, които сега ще се борят за доверието им?! Видяхме неведнъж през годините на прехода колко пъти народът се подлъга – доверяваше се на едни, на други, експериментираше – дори и през последните 6 месеца, и все не получаваше желания резултат. Това отблъсна много хора от изборния процес и ги върна към познатите думи на Алековия бай Ганьо „ и едните, и другите са маскари”. Само че това е демокрацията- избори. Тези политици не са внесени от чужбина, тяхното ниво възпроизвежда нивото в страната. Няма на кого да се сърдим.

Според Вас какъв резултат ще има на 14 ноември –за парламентарните избори?

Партиите ще се подредят така, че ще е нужна много широка коалиция, за да имаме най-после правителство. Дано от третия опит да успеят да направят. Но това ще бъде сериозно изпитание за всички, които ще влязат в 47-то НС. Както се видя, коалиционната култура в последните два парламента беше под всякаква критика, много ниско ниво. Лошият сценарий е да се повтори същото. И това никак няма да е добре за държавата в момент на икономическа и здравна криза. От друга страна, правителство от хора, които не се понасят, обиждат се, не знам как би сработило изобщо. За това трябва интелект, култура, толерантност, възпитание, екипно чувство, уважение. А нищо от това не видяхме. Няма как да се появят за няколко месеца в хората, за които социолозите твърдят, че със сигурност влизат.

Партията „Промяната продължава” ще играе ли ключова роля?

В предишното ми интервю за Топ преса казах, че ако се появи партия на Петков и Василев, статуквото ще е изправено пред съвсем нова ситуация. Както видяхме, това се случи. Много млади хора, завършили в чужбина или такива, които още учат в престижни университети, ще гласуват за тях, защото се припознават в тези нови политици. Ще ги подкрепят и хора, които често менят политическите си предпочитания или не са гласували напоследък. Така че вероятно е тази партия да покаже висок резултат.

Вижте, наистина промяната е в ход. ГЕРБ трябва да осъзнаят, че вече няма как да се върне техният маниер на управление. Това приключи. Самите те трябва да се променят, за да са в синхрон с времето. В политиката оцеляваш като усещаш тенденциите. Това не означава да се въртиш по вятъра. Означава да бъдеш прозорлив и гъвкав в най-добрия смисъл. Да си модерен. Защото не само у нас, в цял свят се случват много важни промени. Старите лидери в много държави си заминават. Ерата Меркел приключи. Макрон неистово се опитва да заеме мястото на европейски лидер, но във Франция е и г-жа Марин льо Пен, която отдавна критикува слабото лидерство в Брюксел и грешките на ЕС и която събира огромен процент одобрение. Нищо чудно да измести Макрон. В САЩ недоволството от президента Байдън расте. Видя се, че не направиха правилен избор. На практика нямат силен лидер. На този фон нашите нови управници трябва да са истински държавници, истински родолюбци, независими от посолства и столици, за да могат да ръководят правилно страната в такива турболентни времена. И най-вече да помогнат на милионите българи да подобрят стандарта си на живот. Колко години още трябва да минат и хората все да се надяват?! Няма повече за кога да се правят опити на техен гръб. Сега е моментът за решителни действия, ако искаме този безплоден преход да свърши най-после и страната да тръгне по пътя на просперитета.

Цветелина Узунова е журналист и пиар експерт с дългогодишен опит в медиите и политиката. Автор е на книгата „Отвъд PR-а” на издателство „Труд”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене