Министърът на туризма доц. Стела Балтова участва в церемонията по връчването на годишните награди за туризъм на списание „Дестинация България“

Министърът на туризма доц. Стела Балтова участва в церемонията по представянето и връчването на годишните награди на списанието за туризъм „Дестинация България“. Събитието се състоя в Балната зала на Национална галерия – Двореца и бе организирано по случай Световния ден на туризма – 27 септември. Отличени бяха общини, сдружения, отделни туристически обекти и представители на бизнеса като лидери в областта си.

В своето обръщение към гостите министър Стела Балтова подчерта, че туристическата индустрия е сред най-важните икономически сектори и макар тя да е сред най-пострадалите от пандемията, ще бъде и сред секторите, които ще изиграят главна роля за възстановяването на световната икономика и създаването на един по-добър и устойчив начин на живот. „Убедена съм, че подобни инициативи помагат за представянето на страната ни като една отлична разнообразна дестинация и дават възможност всеки регион в България да популяризира своето уникално наследство и да използва потенциала му за устойчивото развитие на туристическата индустрия,“ каза министърът и увери, че държавата има нужда от работещ бизнес. Тя съобщи, че броят на българските туристи през това лято е надвишил броя им от лятото на 2019 година.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, който бе сред гостите, подчерта, че българският туристически продукт е успял да запази високите си нива през изминалия летен сезон. Има ръст на българските туристи, но няма увеличение на броя на жалбите и това е една добра новина, каза той. Извършени са няколко хиляди проверки без да са констатирани сериозни нарушения в туристическите обекти и наблюденията на КЗП сочат, че амбицията на търговците е да заслужат доверието на своите клиенти.

Ето и част от наградените – отличените общини, които изграждат имиджа на дестинация България като място за целогодишен туризъм:

Като най-добра целогодишна дестинация бе отличена Столична община, а за утвърдена морска дестинация – община Каварна.

 

Наградата за утвърдена културно-историческа дестинация бе присъдена на община Ловеч, а за динамично развиваща се в същата област – на община Петрич, като бе подчертано значението на разкопките на древния град „Хераклея Синтика“. Сандански взе приза за утвърдена винена и СПА дестинация. За успешно популяризиране на българските традиции и обичаи бе отличена община Тетевен. За успешно съчетаване на балнео и културен туризъм бе отличена Стрелча, а за устойчивост на инвестициите в туризма – Костинброд. Малката община Мирково със своите 50 параклиса и 5 църкви получи приза за дестинация за поклоннически туризъм.

Организаторите представиха новия брой на списание „Дестинация България“ със забележителностите, обичаите и традициите на отделните региони на страната ни. В него са показани дейностите и перспективите за развитие на различните видове туризъм – морски, планински, културно-исторически, бизнес, балнео и СПА, алтернативен, селски, поклоннически, винен, за да може България да бъде припозната и като Зелена дестинация, гостоприемна през всичките сезони.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене