Президентът: Постиженията на българските творци дават висота на националното ни самосъзнание и самочувствие

Румен Радев удостои дейци на културата и изкуството с Почетния знак на президента

На официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев удостои изявени дейци на културата и изкуството с Почетния знак на президента. Отличието получиха българската балерина от световна величина Вера Кирова, нареждана от публиката и критиката сред най-забележителните в балетната история, както и изявеният художник, журналист, автор на песни и фотограф Иван Тенев.

Днешната церемония е израз на дълбокото признание на обществото ни за вашата посветеност, талант, труд и всеотдайност, изтъкна президентът. По думите на държавния глава постиженията и духовната мисия на отличените имат значим принос към съвременното развитие на българската култура.

„Вера Кирова и Иван Тенев са имена – легенди в своите професионални среди и са доайени в онези културни и обществени области, които задават висота на националното ни самосъзнание и самочувствие, дават нови хоризонти за изява на свободния творчески дух“, посочи Румен Радев.

Президентът подчерта, че макар и в различни професионални области и с различни изразни средства, в продължение на десетилетия изявените български дейци по безспорен начин владеят сцената и сърцата на публиката и влагат огромна енергия за изграждане на проспериращ културен облик на страната.  „Творческия си успех постигаха с дарбата да създават красота с танц и слово, а високия си авторитет защитиха с умението да възпитават усет към естетиката и уважение към свободния дух на изкуството“, заяви още държавният глава  на церемонията.

От името на отличените Вера Кирова благодари за високото признание. „Ценя много високо наградата, която днес получавам. Още повече, че я получавам от личност и човек, който много уважавам като държавен глава“, подчерта още тя. Като балерина от световна величина Вера Кирова постига множество успехи, които оставят траен отпечатък върху развитието на балетното изкуство. Изпълнява едни от най-паметните роли в класическия танц, партнира си с най-великите танцьори на ХХ век. Последователно участва в репертоара на световни трупи – Кралския Валонски балет, Трупата на седемте звезди, Театър „Франсе дьо данс“, Женевската трупа на Баланчин и др. Лауреат е на множество престижни отличия – златен медал на първия международен балетен конкурс във Варна през 1964, златен медал от балетния конкурс в Осака, Япония, наградата „Анна Павлова“ от  Френската академия за танц и др.

Първите артистични изяви на Иван Тенев са като художник. Автор е на 2 самостоятелни изложби „Карикатура“, участва в национални и международни представяния. Печели български и международни награди за плакат и карикатура. От 1980 г. започва да пише текстове на песни за някои от най-известните и обичани български изпълнители и бързо печели признанието на публиката и на критиката.  Носител е на множество награди и отличия, сред които голямата награда „Златният Орфей“ – 1986 г.; голямата награда „Мелодия на годината“ – 1988 г.; Голямата награда „Бургас и морето“ – 2013 г.; наградата за цялостно творчество на 20-ия Юбилеен конкурс „Златен кестен“  и др. Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий“ – втора степен. Наскоро той отбеляза и своя 70-годишен юбилей.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене