Протестите излязоха извън Киев

Украйна

Принудиха губернатора на Лвов Олег Сало да подаде оставка

Губернаторът на област Лвов, Западна Украйна, подаде оставка под натиска на хиляди протестиращи, които нахлуха в офиса му, съобщават световните медии, цитирани от БЛИЦ. Протестиращите се бяха събрали пред областната администрация в града, смятан за столица на западната част на страната, в която мнозинството граждани подкрепят протестите в Киев.

Губернаторът Олег Сало беше назначен от президента Виктор Янукович, който е роден в източната, рускоговоряща част на Украйна и е смятан за проруски настроен. Протестиращите успяха да преодолеят охраната и да проникнат в сградата. След това те издириха Сало и след като го откриха, го блокираха, като отказаха да го пуснат да си отиде, докато отказва да подаде оставка. След това той подписа документ, в който иска да бъде освободен от длъжността си, и го връчи на протестиращите.

Подобни действия бяха предприети и срещу губернатори в други области на страната. Най-малко 278 сътрудници на украинските органи на реда са пострадали по време на безредиците в украинската столица Киев, предаде РИА Новости, като се позова на информация, предоставена от украинското вътрешно министерство. Най-малко 100 сътрудници са хоспитализирани. Протести и гражданско неподчинение в момента вървят в поне още пет града, предимно в западната част на страната.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене