Климатологът Матев: Очаква ни рязка промяна от вторник, идва феноменът „Ла Ниня“, а сняг ще завали във…

Според експерта ни очаква застудяване през другата седмица, но октомври идва със скок на живака

Очакват ни три дни, през които всеки, който не се е заредил достатъчно със слънце и топлина, може да го направи. Градусите ще са подходящи за море. Слънцето е много по-щадящо хората, а и няма толкова хора на плажа. 

Това заяви в ефира на Нова телевизия и предаването „Събуди се“ климатологът д-р Симеон Матев.

„Във вторник ни очаква промяна на времето, ще се заоблачи и превали в Западна и Централна България“, добави той.

„Далеч е за истински есенни и зимни дни. От вторник ни чакат три хладни и мрачни дни. Температурите ще се понижат, а най-студено ще е в четвъртък и петък, когато максималните ще са под 20 градуса. Няма да е толкова студено, че да вадите зимните дрехи“, каза Матев.

„В началото на октомври очакваме затопляне, когато ще настъпи златната есен с много слънчеви часове и температури над 20 градуса“, обеща климатологът.

На въпрос кога ще видим сняг в градовете, Матев отвърна по-скоро нетърпеливите да се качат в района на връх Мусала и да го пипнат.

За щастие снегът в градовете все още е далеч. Не можем да кажем кога ще падне първият такъв. Климатично това става в края на ноември, но дали и тази година ще стане така, тепърва ще видим“, заяви климатологът.

„Очакваме отново климатичния феномен „Ла Ниня“. Тя командва климата в по-дълъг аспект от време. Очаква се засилването й“, каза той.

Миналата зима протече при една силно изразена „Ла Ниня“, тъй че може да очакваме, че тази зима ще е топла и суха. Очакванията на повечето климатолози, които се занимават с корелация на „Ла Ниня“ с Европа, казват, че при нас ще има топла и суха зима. Това не значи, че няма да имаме дни с превалявания на сняг и по-ниски температури“, заяви той.

„Винаги студените зими у нас се случват след очакване те да са топли, тъй че никога не се знае. Дългосрочните прогнози винаги са хлъзгави“, каза Матев.

Според него парно ще имаме в края на октомври и началото на ноември.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене