Connect with us

Новини

„Делта” вълната залива болниците в Пиринско, вирусът мори цели семейства

Published

on

Ситуацията с болните от „Делта” варианта на коронавируса е изключително динамична, а броят на хоспитализираните в Пиринско продължава да се увеличава.

В ковидните отделения на МБАЛ – Благоевград се лекуват 79 пациенти, а 8 в тежко състояние са в реанимация.

34 са хоспитализираните с Ковид-19 в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев.  В по- тежко състояние са двама пациенти, които са приведени за лечение в интензивното отделение. Една жена е починала за последното денонощие, след като е изгубила битката със заразното заболяване. В момента няма хоспитализирани деца с  Ковид-19, но има болни малки пациенти, които са с ларингити, пневмонии, разстройство, повръщане. Някои от тях са били контактни с възрастни техни близки, които са били заразени с коронавирус. Въпреки това при децата не е доказана коронаинфекция, тъй като резултатите от PCR  тестовете са отрицателни, съобщи за „Струма“ зам. управителят на болницата д-р Ангел Тонгов.

Ангел Тонгов

24 са болните с Ковид-19, които се лекуват в разложката болница. За последното денонощие новите случаи в Благоевградска област са 30, но това са резултати от тестове в почивния ден, когато са правени по-малко изследвания. Разпространението на индийския щам се разраства с бързи темпове, като цялостната картина е далеч по-сериозна, тъй като не малка част от потенциалните вирусоносители изобщо не се изследват, категорични са лекарите.

„Отне ми няколко дни да убедя 63-годишен пациент да се изследва, който се оплакваше, че е отпаднал. Накрая си направи тест, който се оказа положителен. 78-годишна пациентка почина в болница за 5 дни след установяване на коронаинфекцията”, каза общопрактикуващият лекар д-р Виктория Каракостова. Тя добави, че за момента има двама пациенти с Ковид-19 на домашно лечение, но лекарствата им са изписани с обикновена рецепта. Безплатни лекарства  могат да се изписват на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през Covid зоните, които са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването.

„Делта” вариантът е изключително агресивен и заразен. Семейство от Благоевград загуби битката с болестта след кратко лечение. 76-годишният мъж почина за по-малко от 5 дни, а седмица след това и съпругата му. Синът им дори не може да изпрати родителите си, тъй като е карантиниран като контактно лице.

Семейство пенсионери от село Мурсалево също се спомина за няколко дни.

На фона на мрачната статистика лекарите продължават да апелират пациентите си да се ваксинират, тъй като това е единственият начин да се защитят от коварната зараза.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Новини

Кметът Илко Стоянов свиква индивидуални срещи с кметове и кметски наместници, за да решават проблемите по селата

Published

on

Идната седмица в малките населени места в община Благоевград ще бъдат доставени необходимите количества сол за насипване на заледени пътища през зимния сезон. Това стана ясно на среща днес, проведена между секретаря на Общината Дейвид Арабаджиев, директора на Дирекция „Административно обслужване“ Бойко Начев, кметове и кметски наместници на села, както и представители на различни институции в областния център.

Сред обсъдените въпроси бяха поддържането на третокласната и четвъртокласната пътна мрежа, сметопочистването и честотата на автобусните курсове, касаещи малките населени места.
По време на дискусията стана ясно, че кметът на Благоевград Илко Стоянов ще проведе индивидуални срещи с всеки един кмет и кметски наместник, с цел да бъдат обсъдени детайлно проблемите в отделните населени места.

По предложение на секретаря на Общината, междувременно кметовете и кметски наместници могат да оформят доклади, в които да бъдат подредени приоритетно касаещите ги въпроси, ведно с ориентировъчна количествено-стойностна сметка, за да може да бъде направено предложение конкретни обекти да бъдат включени в Инвестиционната програма на Община Благоевград за следващата бюджетна година.

По решение на кмета Илко Стоянов срещите с кметове и кметски наместници се провеждат ежемесечно в Община Благоевград, а целта е да има непрекъснат диалог между страните, както и навременни действия за решаване на проблеми, когато същите са в компетенциите на общинска администрация.

Continue Reading

Новини

Община Благоевград дофинансира строежа на физкултурен салон в НХГ

Published

on

Предложение за осигуряване на собствено финансиране от Община Благоевград за изграждане на физкултурен салон към Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде разгледано в петък, 29 октомври, на сесия на Общинския съвет. Трябва да се построи и подпорна стена до новата спортна база. Обектът е по проект „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура в Благоевград“, като договорът е по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Проблемът е, че заложената сума в него е в размер на 434 000 лева. Количествено-стойностната сметка на бъдещите строителни работи обаче сочи, че са необходими 650 000 лева без ДДС. Затова предложението е съветниците да одобрят отпускането на 215 000 лева от бюджета на Община Благоевград, за да се покрие разликата и да се актуализира договорът.

Continue Reading

Политика

Албина Анева: Стартираме подписка в Благоевград срещу зеления сертификат

Published

on

Пред офиса на коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!” в Благоевград този следобед ще започне събирането на подписка срещу заповедта за въвеждането на зеления сертификат. Това заяви днес на пресконференция в областния център водачът на листата в Пиринския край – адвокат Албина Анева. Тя бе категорична, че никой от коалицията не е антиваксър.

„Това искам да стане много ясно на жителите на Благоевградска област. Ние само отстояваме прявото на всеки един български гражданин да избере сам и напълно доброволно дали иска да се ваксинира, или не.Подписката ще се събира постоянно пред нашия офис в Благоевград, тя е отворена и всеки може да я подкрепи”, каза още успешният адвокат и водач на листата на коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“ в Първи МИР-Благоевград.

Анева уточни, че в дните до изборите тя и останалите от листата ще проведат много срещи с хора от различни населени места и кампанията им ще бъде очи в очи с избирателите, за да чуят проблемите им, които да бъдат решени от следващото редовно правителство.

Мая Манолова, лидер на коалицията, също говори по темата за зеления сертификат. Според нея в цялата страна малкият бизнес умира заради начина, по който се въведе този сертификат. Заради персонал и медицински лица без сертификат затварят бизнеси и отделения остават без лекари и сестри. Има бременни жени, хора с автоимунно заболявания, преболедували с антитела, хора с противопоказания, които не могат да се ваксинират и да получат „зелен сертификат“. Много от лежалите в болници също не получават сертификати, което не е справедливо, категорична бе Манолова.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление

Continue Reading

Новини

На 28 октомври отбелязваме 109 години от Освобождението на Петрич

Published

on

Денят на освобождението на Петрич – 28 октомври, ще бъде почетен с ритуал по полагане на цветя на паметника на кап. Никола Парапанов и изложба на открито, посветена на годишнината.

Почетен караул ще има от 11.00 ч. до 12.00 ч. на 28.10. 2021 г. – четвъртък пред паметника на кап. Парапанов в центъра на Петрич, ще звучи и маршова музика. В същия интервал от време ще бъде представена изложба на градския площад, подготвена от Исторически музей – Петрич за 109 години от Освобождението на Петрич.

Всеки жител на общината може да положи цвете в знак на признателност към делото на освободителите.

.

 

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ