„Делта” вълната залива болниците в Пиринско, вирусът мори цели семейства

Ситуацията с болните от „Делта” варианта на коронавируса е изключително динамична, а броят на хоспитализираните в Пиринско продължава да се увеличава.

В ковидните отделения на МБАЛ – Благоевград се лекуват 79 пациенти, а 8 в тежко състояние са в реанимация.

34 са хоспитализираните с Ковид-19 в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев.  В по- тежко състояние са двама пациенти, които са приведени за лечение в интензивното отделение. Една жена е починала за последното денонощие, след като е изгубила битката със заразното заболяване. В момента няма хоспитализирани деца с  Ковид-19, но има болни малки пациенти, които са с ларингити, пневмонии, разстройство, повръщане. Някои от тях са били контактни с възрастни техни близки, които са били заразени с коронавирус. Въпреки това при децата не е доказана коронаинфекция, тъй като резултатите от PCR  тестовете са отрицателни, съобщи за „Струма“ зам. управителят на болницата д-р Ангел Тонгов.

Ангел Тонгов

24 са болните с Ковид-19, които се лекуват в разложката болница. За последното денонощие новите случаи в Благоевградска област са 30, но това са резултати от тестове в почивния ден, когато са правени по-малко изследвания. Разпространението на индийския щам се разраства с бързи темпове, като цялостната картина е далеч по-сериозна, тъй като не малка част от потенциалните вирусоносители изобщо не се изследват, категорични са лекарите.

„Отне ми няколко дни да убедя 63-годишен пациент да се изследва, който се оплакваше, че е отпаднал. Накрая си направи тест, който се оказа положителен. 78-годишна пациентка почина в болница за 5 дни след установяване на коронаинфекцията”, каза общопрактикуващият лекар д-р Виктория Каракостова. Тя добави, че за момента има двама пациенти с Ковид-19 на домашно лечение, но лекарствата им са изписани с обикновена рецепта. Безплатни лекарства  могат да се изписват на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през Covid зоните, които са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването.

„Делта” вариантът е изключително агресивен и заразен. Семейство от Благоевград загуби битката с болестта след кратко лечение. 76-годишният мъж почина за по-малко от 5 дни, а седмица след това и съпругата му. Синът им дори не може да изпрати родителите си, тъй като е карантиниран като контактно лице.

Семейство пенсионери от село Мурсалево също се спомина за няколко дни.

На фона на мрачната статистика лекарите продължават да апелират пациентите си да се ваксинират, тъй като това е единственият начин да се защитят от коварната зараза.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене