Фирми се задъхват заради високата цена на тока, правителството обеща мерки

Повишението в цената на енергията се отразява и на цените на стоките

 

Правителството обеща план с мерки, които да помогнат срещу растящата инфлация и цените на тока. А бизнесът твърди, че се задъхва. Някои фирми вече са започнали да съкращават служители.

След поредица от пикове на цената на тока на свободния пазар, държавата готви пакет от мерки за подпомагане на бизнеса. Какви ще са те, все още не е ясно. Ясно е обаче, че цената на енергийните ресурси се отразява пряко на цените, които всички плащаме, като крайни потребители.

И докато поне по отношение на тока домакинствата, за разлика от бизнеса, са на регулиран пазар с ясни тарифи, пряк ефект върху джобовете ни може да има растящата цена на природния газ – през отоплението и топлата вода, които тепърва започваме да плащаме.

Възможна е нова вълна безработни заради невъзможността на редица предприятия да се справят с повишените си разходи. Много производства твърдят, че са заплашени от фалит.

В едно от предприятия за обработка на метали в страната драстичното увеличението на цените на природния газ и тока за бизнеса вече имат конкретни резултати – част от работниците може да бъдат съкратени, а продукцията, която излиза оттам, вече е поскъпнала значително. Фирмата на Крум Царев се занимава с металообработка – правят облицовки за вендинг машини. Заради високата цена, която плащат за ток, сметката все по-рязко излиза.

„За юли 2020 г. за природен газ и електрическа енергия сме платили близо 20 000 лв. За същия период тази година цената е 39 000 лв.”, обясни той. Двойната цена за ток, в комбинация с пандемията, прави бъдещето на фирмата неясно. Вместо да открият четвърти цех, може да спрат работа.

„Със сигурност ще се наложи съкращаване на поне 20% от персонала, да не кажа, че ако тази тенденция се запази, с тези увеличения, ще се наложи и затваряне на цялото предприятие”, казва Царев.

За да няма масови фалити, служебното правителство разработва мерки. Обмисля се директна компенсация за изразходвана енергия от бизнеса.

„Всичко зависи от възможностите на бюджета. Не само в България, но и в Европа цените поскъпват много. Други страни също мислят различни мерки. Ние се опитваме да почерпим от техния опит. Испания вече въведе мерки. В Италия също се очаква някакъв вид помощ и аз също подкрепям помощ за бизнеса”, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов.

А високата цена на енергията за бизнеса се отразява и върху крайните потребители. Затова синдикатите призовават както за компенсации за бизнеса, така и за спешно увеличение на доходите.

„ По линия на цената на тока домакинствата ще бъдат защитени, но по линия на цената на газа няма да бъдат защитени, защото топлото ще скочи с двуцифрен процент и трябва да има компенсация”, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Ще се отрази ли цената на природния газ на сметките, които ще плащаме за вода и парно в идващия сезон? Екип на NOVA потърси за отговор „Топлофикация София”.

От дружеството обясниха, че през последната половин година тежестта върху тях е нараснала. Те настояват за спешни мерки от държавата, защото действащите цени не покривали разходите им. И дават пример. За септември утвърдената цена е от 98 лева за мегаватчас, но реално им струвала над 126 лева.

Темата с цените на енергоносителите е приоритетна и за Европа. Брюксел готви набор от инструменти, които страните-членки да използват, за да се справят със скока на енергийните цени, без да нарушават правилата на блока. Цените на електроенергията в Европа се увеличиха драстично през тази година, подхранвани от растящите нива на природния газ.

„Съществуват инструменти, които държавите-членки могат да използват за незабавно решаване на ситуацията. ДДС и акцизната политика, а също и целенасочените мерки за бедни и уязвими потребители или временни мерки към домакинствата и малките предприятия, както и директна подкрепа за потребителите. Всичко това са стъпки, които могат да бъдат предприети напълно в съответствие с правилата на Европейския съюз”, обясни еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон. / Nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене