Connect with us

Новини

Фирми се задъхват заради високата цена на тока, правителството обеща мерки

Published

on

Повишението в цената на енергията се отразява и на цените на стоките

 

Правителството обеща план с мерки, които да помогнат срещу растящата инфлация и цените на тока. А бизнесът твърди, че се задъхва. Някои фирми вече са започнали да съкращават служители.

След поредица от пикове на цената на тока на свободния пазар, държавата готви пакет от мерки за подпомагане на бизнеса. Какви ще са те, все още не е ясно. Ясно е обаче, че цената на енергийните ресурси се отразява пряко на цените, които всички плащаме, като крайни потребители.

И докато поне по отношение на тока домакинствата, за разлика от бизнеса, са на регулиран пазар с ясни тарифи, пряк ефект върху джобовете ни може да има растящата цена на природния газ – през отоплението и топлата вода, които тепърва започваме да плащаме.

Възможна е нова вълна безработни заради невъзможността на редица предприятия да се справят с повишените си разходи. Много производства твърдят, че са заплашени от фалит.

В едно от предприятия за обработка на метали в страната драстичното увеличението на цените на природния газ и тока за бизнеса вече имат конкретни резултати – част от работниците може да бъдат съкратени, а продукцията, която излиза оттам, вече е поскъпнала значително. Фирмата на Крум Царев се занимава с металообработка – правят облицовки за вендинг машини. Заради високата цена, която плащат за ток, сметката все по-рязко излиза.

„За юли 2020 г. за природен газ и електрическа енергия сме платили близо 20 000 лв. За същия период тази година цената е 39 000 лв.”, обясни той. Двойната цена за ток, в комбинация с пандемията, прави бъдещето на фирмата неясно. Вместо да открият четвърти цех, може да спрат работа.

„Със сигурност ще се наложи съкращаване на поне 20% от персонала, да не кажа, че ако тази тенденция се запази, с тези увеличения, ще се наложи и затваряне на цялото предприятие”, казва Царев.

За да няма масови фалити, служебното правителство разработва мерки. Обмисля се директна компенсация за изразходвана енергия от бизнеса.

„Всичко зависи от възможностите на бюджета. Не само в България, но и в Европа цените поскъпват много. Други страни също мислят различни мерки. Ние се опитваме да почерпим от техния опит. Испания вече въведе мерки. В Италия също се очаква някакъв вид помощ и аз също подкрепям помощ за бизнеса”, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов.

А високата цена на енергията за бизнеса се отразява и върху крайните потребители. Затова синдикатите призовават както за компенсации за бизнеса, така и за спешно увеличение на доходите.

„ По линия на цената на тока домакинствата ще бъдат защитени, но по линия на цената на газа няма да бъдат защитени, защото топлото ще скочи с двуцифрен процент и трябва да има компенсация”, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Ще се отрази ли цената на природния газ на сметките, които ще плащаме за вода и парно в идващия сезон? Екип на NOVA потърси за отговор „Топлофикация София”.

От дружеството обясниха, че през последната половин година тежестта върху тях е нараснала. Те настояват за спешни мерки от държавата, защото действащите цени не покривали разходите им. И дават пример. За септември утвърдената цена е от 98 лева за мегаватчас, но реално им струвала над 126 лева.

Темата с цените на енергоносителите е приоритетна и за Европа. Брюксел готви набор от инструменти, които страните-членки да използват, за да се справят със скока на енергийните цени, без да нарушават правилата на блока. Цените на електроенергията в Европа се увеличиха драстично през тази година, подхранвани от растящите нива на природния газ.

„Съществуват инструменти, които държавите-членки могат да използват за незабавно решаване на ситуацията. ДДС и акцизната политика, а също и целенасочените мерки за бедни и уязвими потребители или временни мерки към домакинствата и малките предприятия, както и директна подкрепа за потребителите. Всичко това са стъпки, които могат да бъдат предприети напълно в съответствие с правилата на Европейския съюз”, обясни еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон. / Nova.bg

Advertisement
loading...

Политика

Скандално! Гуцанов пак хвърли око на градския транспорт във Варна

Published

on

В морската столица неотдавна се изляха близо 150 млн. лева безвъзмездно по проекта за „Интегриран градски транспорт“ Криминално проявеният бесепар Борислав Гуцанов хвърли око и на градския транспорт във Варна. Преди време той се изказа доста „подготвен“ по темата, като отправи предимно критики към управлението на общинското дружество „Градски транспорт“.

Според т.нар. социалист, който пак изви ръцете на ръководството на партията и се намърда в листите за депутат, варненският общински градски транспорт  „е на път да остави рекорд по най-дълго издържалото в будна кома търговско дружество“.

„И това не е благодарение на управленски умения, а на безкрайните дотации от общинския бюджет, т.е. от джоба на всеки един варненец“, негодува Гуцанов, давайки виду че наистина мисли за обикновените данъкоплатци.

Уж критикувайки управлението на ГЕРБ в града, той дефакто иска да помогне на кмета Портних, с когото са доста близки, твърдят наши източници от общинската управа на Варна. „Как е възможно човек, замесен в толкова далавери и ощетяващи общината сделки, да критикува и да използва партията, за да се популяризира и да играе ролята на морален коректив? С какви очи?“, питат риторично варненци.

А с какво общинският градски транспорт привлече вниманието на Гуцанов? Може би отговорът се крие във факта, че в града се изляха близо 150 млн. лева безвъзмездно в по проекта за „Интегриран градски транспорт“. Не е ясно как са усвоени тези пари, тъй като варненци и гостите на града по нищо не усещат нещо да се е променило. Гуцанов обаче може би си е направил сметката, нищо че натрупаните дългове на градския транспорт са над 14 млн. лева.

Автоматизираната система за продажба на билети също е една апетитна хапка в морската столица, която също е на пряко подчинение на кмета Иван Портних. „Така администрацията е във финансова война с търговско дружество, на което е едноличен собственик“, обяснява градският лидер на столетницата Гуцанов.

Самият Гуцанов пише в сайта на БСП по този повод, че крайната цел била „поредното пиратско превземане на един потенциално печеливш бизнес от близкия кръг до един виден евродепутат с интереси в Авренската община, в който влиза и председателя на Общинския съвет – принципал на „Градски транспорт“ ЕАД“.

Нека припомним, обаче, че Борислав Гуцанов трудно може да мине за морален стожер и воплите му „Къде отидоха парите на данъкоплатците“ звучат популистки на фона на собственото му битие. Нека да не забравяме, че същият този Гуцанов беше съден, а за неговите далавери от 20 години се говори из цяла Варна.

Интересите на Гуцанов към транспорта на Варна лъснаха през 2010 г. в операцията ”Медузи”, когато беше арестуван и обвинен заедно с варненския бизнесмен Даниел Славов – Дънката, и двама служители от “Автотранспорт” на община Варна, за неизгодни сделки с рециклирани автобуси от Франция и Германия.

Струва си да припомним и информация на сайта „Афера“ отпреди две години, според която през 2008 година Борислав Гуцанов (в партньорство с Лиляна Йорданова) създава фирмата „Транспортно-спедиторска кантора“, която се занимава с международна спедиция и автомобилни превози. По-късно същата година Гуцанов става едноличен собственик на фирмата, а през 2010 година я продава на строителната фирма Комфорт ООД на Атанас Костурков, авер на Гуцанов. Т.е. Гуцанов отдавна има интереси към транспортния бранш и повдигната тема с градския транспорт във Варна едва ли е случайна.

Източниците ни от морската столица недоумяват още и как Гуцанов продължава да бъде лидер на БСП във Варна, след като е в близки отношения с фигури от ГЕРБ, както и с кмета Иван Портних. „Как да му имаме доверие, след като пред хора от партията говори едно, а си върти сделките с Портних и гербаджиите“, питат риторично наши източници от Варна.

Continue Reading

Новини

Честит Рожден Ден, г-н Стоянов!

Published

on

Уважаеми господин Стоянов, Приемете сърдечните поздравления от целият екип на Топ Преса по случай Вашия рожден ден с пожелания за здраве и успех във високоотговорната Ви дейност на политик и държавник!

Честит Рожден Ден!

 

Continue Reading

Новини

Пеевски и Цонев с трета ваксина срещу Ковид: Даваме личен пример с дела, а не просто с думи

Published

on

Категорично подкрепяме ваксинацията. Това е единственият начин да се преборим с общия враг – коронавируса, за да може да предпазим близките си, държавата да функционира нормално, а икономиката да влезе в нормалния си ритъм и да се развива, заяви Пеевски

Трета, бустерна доза ваксина срещу COVID-19 си поставиха днес водачът на листите на ДПС във Велико Търново и Благоевград Делян Пеевски и зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, който води листата на движението в Пазарджик и е втори в Търново.

Заедно с тях в УМБАЛ „Софиямед“ бяха кметът на Белица Радослав Ревански, който също си постави трета игла, както и председателят на младежката организация на ДПС в Благоевград Ибраим Зайденов и Максим Тачев – член на общинската организация на движението в Белица. Тачев и Зайденов си поставиха първа доза.

„Даваме личен пример с дела, а не просто с думи. Категорично подкрепяме ваксинацията. Това е единственият начин да се преборим с общия враг – коронавируса, за да може да предпазим близките си, държавата да функционира нормално, а икономиката да влезе в нормалния си ритъм и да се развива“, заяви Делян Пеевски. Той призова всеки да последва примера им и да се ваксинира, за да предпази от страшната зараза семейството и Родината. Пеевски подчерта, че ваксинацията на този етап е единственото средство, което може да спре вируса.

„Ние сме на различна възраст, но това е без значение, тъй като вирусът покосява всички, независимо от възрастта, а ваксините могат да предпазят всеки и да спасят безценни човешки животи“, посочи пък от своя страна Йордан Цонев, който също призова гражданите на държавата да направят всичко необходимо, за да може бързо да се върнем към нормалния си живот от времената преди пандемията.

Радослав Ревански пък посочи, че този акт е естествено продължение на грижите на Делян Пеевски при първата вълна на пандемията, когато той се превърна в най-големия дарител в болниците и общините в цялата държава.„Тогава г-н Пеевски чрез неговата компания ги снабди с жизненоважна апаратура, консумативи и лекарства“, припомни Ревански. Той подчерта, че както благотворителността, така и решителните действия срещу пандемията имат смисъл, когaто са извършени навреме.

Continue Reading

Новини

Солени глоби в Сандански за вдигане на шум между 23 и 8 часа и от 14 до 10 часа

Published

on

Драконови мерки срещу нарушителите на Наредбата за опазване на обществения ред, обществената чистота и спокойствие на гражданите в община Сандански гласуваха на второ четене общинските съветници. Санкцията при първоначално нарушение на наредбата е глоба от 400 лв. за граждани, а за юридическите лица – 1000 лв. При повторно нарушаване на наредбата глобата за гражданите скача на 1000 лв., за фирмите и юридическите лица – на 4000 лв. При системно нарушаване на наредбата глобата за гражданите става 4000 лв., а за фирми и юридически лица – 10 000 лв. Нарушение за повторно се счита, когато е повече от 3 пъти в една календарна година. Досега налаганите глоби за тези нарушения, посочени в наредбата, са до 300 лева.

Забраняване се издаване на шум, предизвикан от домашни дейности, религиозни, политически, производствени, промишлени, строително-монтажни и ремонтни дейности в работни дни за времето от 23.00 ч. до 08.00 ч. и от 14.00 до 16.00 ч. Същото се отнася и за шум, издаван от механични и електрони озвучителни средства, пеене, смущаващи обществения ред на обитателите в жилищните и съседните сгради.

Предложението за налагане на по-високи санкции бяха направени от съветника Георги Георгиев. Отпадна предложението на временната комисия с председател Георги Батев и направените от гражданите Вера Маркова и Светослав Донков, които предложиха глобите да бъдат, както следва: от 300 до 600 лв. за гражданите, за юридически лица – в размер от 1000 до 3000 лв., глобите при повторност – от 700 до 1500 лв. за гражданите и за фирмите от 4000 до 6000 лв. За системно нарушение гражданите да плащат от 3000 до 5000 лв. и за фирмите глобата да е до 20 000 лв.

Съветникът д-р Христо Мегеров предложи да се плаща такса в общината за употреба на открито на пиротехнически изделия – фойерверки. Мотивите му бяха, че всяка събота и неделя в Сандански безконтролно се нарушава наредбата и се изстрелват фойерверки. И гражданите недоумяват и се питат пак ли някой прави това на банкет или на рожден ден.

Но това негово предложение не стигна до гласуване, след като кметът Атанас Стоянов поясни, че няма как общината да контролира лицензираните фирми, продаващи пиротехнически изделия. След това д-р Хр. Мегеров оттегли своето предложение и остана в сила употребата на пиротехнически средства да е забранено в часовия пояс от 22.00 ч. до 08.00 ч. и на 1 януари след 03.00 ч.

Забранява се палене на огньове извън разрешените за това места, забранява се и събиране на парични дарения на места за обществено ползване, с изключение на такива, организирани от Българския червен кръст. Забранява се миенето на стъкла на МПС, развлекателна, атракционна или рекламна дейност на платната за движение и разделителната площ между тях.

Контролът по изпълнение на наредбата се възлага на кмета на община Сандански, кметовете на населените места или оправомощени от тях длъжностни лица.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ