До 10 дни правителството решава за COVID мерките и работата на бизнеса

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с представители на туристическия бранш. В дискусията участваха министърът на финансите Валери Белчев, министърът на туризма Стела Балтова, министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и министърът на икономиката Даниела Везиева.

„Организирахме среща с различни браншови организации и хора, които се занимават с темата туризъм. Това е важен сектор от нашата икономика и стремежът ни е да намерим общ език за това, което предстои“, заяви Янев пред медиите малко преди срещата.

Той поясни, че идеята е: „да видим какво съвместно можем да направим, така че и туристическият бранш да бъде в добро състояние на работа, а и мерките за здравето на българските граждани да бъдат адекватни и да се прилагат по най-добрия начин“.

След срещата министърът на туризма Стела Балтова заяви: „Държавата има нужда от работещ сектор туризъм – всички да работят и да не бъдат ограничавани. В рамките до 10 дни ще направим следващата среща“, каза тя.

А до тогава ще бъдат взети решения относно три направления:

„Средствата, които са отделени за сектор Туризъм да бъдат използвани за стимулирани на ваксинационния процес в държавата“, каза Балтова.

Второто направление, по което трябва да се предприемат мерки е: „да се намери пакет от документи, сертификати, които да удостоверят сигурността на посетителите в туристическите обекти“, поясни още Балтова.

А относно третото направление каза: „още днес трябва да започне взимането на сериозно решение в перспектива 2022 г. относно финансово-икономическите мерки“.

Ричард Алибегов от БАЗ заяви, че дават срок до 10 дни. „Имаме нов министър на финансите и икономиката и ние ще ги запознаем с вижданията ни“, каза той и поясни, че ще депозират предложения си в министерството на туризма.

Той коментира още, че им е крайно неприятно да работят в нарушение на мерките и подчерта, че здравето на хората е важно за тях.

След срещата стана ясно, че до 10 дни трябва да се вземе решение за мерки относно пандемията и да се направи всичко възможно бизнесът да отвори и да работи. Припомняме, че собствениците на заведения настояват и за отпадане на вечерния час.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене