Кирил Петков поряза ДБ и ИБГНИ за общи листи (ОБЗОР)

Идната седмица обаче с Асен Василев сядат на разговори с тях за след изборите

 

Бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков поряза в зародиш идеите и на ДБ, и на ИБГНИ за съюз с проекта му с Асен Василев „Продължаваме промяната“ още преди изборите на 14 ноември. В интервю в понеделник вечерта по bTV съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви: „Ще поставим въпроса за възможностите за съвместно явяване на тези избори с „Продължаваме промяната“. Важен е не толкова аритметичният сбор, а да потърсим синергичен ефект“. Ръка за сътрудничество протегна и съпредседателят на ИБГНИ Мая Манолова, която обаче остави вратата отворена и за съюз след вота.

 

 

В интервю за Нова TV обаче Петков посочи: „Много се зарадвах, когато чух и Христо Иванов, и Мая Манолова. И двете формации искаха разговор. Това е една от целите ни. Тези хора припознават много от нашите цели. Трябва да изясним принципите на бъдещата коалиция за управление. Не трябва преди изборите да се явяваме с обща листа, защото има хора и вдясно, и вляво. Ние явно ставаме новият център. Трябва да дадем пълна демокрация на избирателите да гласуват по цялата палитра – от най-ляво до най-център“. В същото време посочи, че още идната седмица заедно с Асен Василев ще седнат на преговори с ДБ и ИБГНИ. Даде да се разбере също така, че биха искали да разговарят и с ИТН. „От формацията на Слави Трифонов работих добре с Мика Зайкова и Ива Митева. Според мен от ИТН трябва да преглътнат егото и да разберат, че сами не става. Трябва обединение под общи принципи. Бих се обадил на Зайкова и бих й казал: „Това искаме да правим, ако мислите, че имате воля и ентусиазъм, заповядайте на разговори”, заяви още Петков, като допълни, че очаквал тройно по-висок резултат на вота от този, който в момента му давали социолозите.

В отговор на въпрос за богатството си и колко пари държи в сметки, бившият икономически министър отговори, че разполага с над 1 млн. лв. спестявания и живее в апартамент от 85 квадрата, заявявайки, че всичко натрупано е благодарение на успехите му в бизнеса. На въпрос на какъв етап е отказът му от канадско гражданство, той отговори, че не го интересува какво казват за него, като ще повтаря две дати постоянно. Едната е 20 август, когато бил уведомен от Канада, че молбата му за отказ е била удовлетворена. Според Петков важно е Конституционният съд да каже, че въпросът е не кога ти издават бележката, а кога си подал молбата си, защото не може да има натрапено гражданство. Попитан в какви отношения е с US посланика Херо Мустафа заяви: „Познавам я, срещали сме се няколко пъти. Не съм говорил с нея, откакто обявихме проекта си. Всички наши партньори на Запад биха се радвали България да не е корумпирана страна. На никого не му трябват задкулисните и корупционни сделки.“ Запитан дали припознава Мая Манолова като почтен депутат, той не отговори конкретно, а посочи, че харесва политиките й от това, което е видял. Заяви също, че преди броени дни се е видял с депутат от ДПС, който му казал, че движението го харесва, както и политиките му, но не и това, че говорел срещу Делян Пеевски. „Не го харесвам“, заяви още Петков, като допълни, че знаел, че ексдепутатът източвал държавни пари. Призна обаче, че не може да докаже твърденията си.

Междувременно в коментар на интервюто му Манолова заяви, че ИБГНИ е с протегната ръка към „Продължаваме промяната“ за следизборна коалиция. Коментар дойде и от соцлидера Корнелия Нинова, която заяви, че БСП са отворени за диалог и за търсене на решения, но ще изчакат да видят какво предлагат от новия проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Лидерката на Столетницата Корнелия Нинова заяви, че „Продължаваме промяната“ много прилича на проекта на Слави Трифонов в началото. „Не просто се появиха едни нови хора, има еуфория. Много прилича на Слави в началото. Дежавю – пак беше една еуфория, не излезе да каже какво предлага“, каза тя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене