Каракачанов: За ВМРО участието в избори не е бизнес проект

За ВМРО участието в избори не е бизнес проект, ние влизаме в тази битка, за да защитаваме идеите и каузите, за които се борим.

Това заяви в „Денят започва“ по БНТ Красимир Каракачанов, председател на ВМРО.

Предполагах, че още с първите избори ще има достатъчно воля и здрав разум да се направи правителство. Не е важно дали ВМРО не влезе в последния парламент, по-важното е, че тези, които влязоха, не намериха необходимия кураж да седнат на една маса и да разговарят като нормали хора. В последните два парламента видяхме сцени, като историк го казвам, които не сме виждали в историята на българския парламентаризъм – сцени с откровени обиди и ругатни, коментира Каракачанов.

Той допълни, че това се е случвало на фона когато не само България, а и целият свят е в икономическа криза вследствие на пандемията от ковид.

Когато преговаряхме с ГЕРБ като коалиция, нещата се случваха много просто, обясни Каракачанов:

Макар че имахме доста различия помежду си, просто седнахме на една маса, извадихме програмата, с която се бяхме явили на изборите, седнахме и се разбрахме от нашата и от тяхната програма кои са най-важните неща за обществото. В интерес на истината, една седмица спорихме, докато направим една обща програма за управление.

Извинявайте, ама по целия свят има коалиции. Проблемът не е в думата коалиция, а че в България отдавна няма истински политически партии, допълни Каракачанов.

Според Каракачанов новият политически проект на Кирил Петков и Асен Василев е поредният проект за власт – нищо повече. На България не са ѝ необходими проекти, а ясни субекти, натърти лидерът на ВМРО.

Конституцията е ясна – не може да бъдеш министър с двойно гражданство. Подобен казус имахме с Георги Пирински, Жорж Ганчев, коментира Каракачанов относно казуса с канадското гражданство на Кирил Петков.

Не смятате ли, че е нормално, ако искаш да реализираш някаква политическа идея да се опиташ да направиш някаква нормална политическа формация и да се явиш на изборите, а тръгваш да предлагаш на една, втора, трета формация, заяви Каракачанов.

По-добре да поговорим за нашите приоритети, отколкото да обсъждаме поредния кьорфишек, допълни той.

ВМРО ще се яви самостоятелно на предстоящите парламентарни избори. Създаването на коалиции в последния момент беше наказано от нашите избиратели. 40% от хората, които гласуваха за ВМРО на първите избори, не излязоха да гласуват на вторите, разкри Каракачанов.

Той е категоричен:

ВМРО има своята история от 128 години. В тази дълга история ВМРО е провела няколко въстания, участвала е в няколко войни, в избори. Претърпяла е комунистическия тоталитарен режим и преследвания от съседни държави. И ВМРО е оцеляла, защото има своя кауза. Каузата да се възроди българския народ и да има просперираща и силна българска държава.

Във времето, когато в парламента се лаеха като кучета, а служебното правителство имаше политика не да проведе честни избори, а да „изчегърта“ някого – какво се случи – за българските граждани нищо хубаво не се случи. 50% се увеличи цената на газта. С 300% увеличение на тока за бизнеса. Това се казва спекула на енергийната борса. Трябва да бъде закрита тази неработеща институция КЕВР, трябва да бъде предоговорена „Зелената сделка“, заяви лидерът на ВМРО.

Със сигурност ще водя листи, отговори Каракачанов на въпрос лично той дали ще участва в парламентарните избори.

Той коментира и предстоящите избори за президент. Обясни, че ВМРО ще излезе със своя президентска двойка. Това е решено на Национален съвет, като в момента в партията се обсъждат имена на кандидати.

Призна, че самият той също е получил номинация, но обмисля решението си дали да поеме тази отговорност. Много лесно е да приемеш, най-добре е да помислиш и да прецениш, и да прецениш кое е най-доброто решение, подчерта Каракачанов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене