Европейски форум на планинските общини и региони се проведе в Банско

104914-forum-planinski-obshtini-01Община Банско бе домакин на Европейски форум на планинските общини и региони. Преглед на икономическото и социалното развитие на планинските региони в Пиринско направи кметът на община Банско Георги Икономов.

„Въпреки това, че Банско би могло да се възприеме като едно доказателство за успешен планински град, пред нас стоят значителни проблеми. Проблеми, които ги има всеки планински град, всяко планинско село и за това вярвам, че заедно с останалите колеги, членове на асоциацията, както и колегите от Европейската асоциация, ще бъдем единни и сплотени за общото им решаване“, каза кметът на град Банско Георги Икономов.

Той изрази съжаление, че проблемите, които поставя българската асоциация на планинските общини за 8-годишното си съществуване до голяма степен остават нечути и неразбрани от политиците и обществото.

„Затова днес присъствието на Европейската асоциация, на нейния президент и генерален секретар иде да покаже, че ние сме едни равноправни партньори, че въпросите, които поставяме в България и продължаваме да поставяме, нашите Европейски колеги ги поставят от много години и са доста по-напред в разбирането, което получават“, каза още градоначалникът Икономов и допълни, че по този начин Българската асоциация на планинските общини получава своята легитимност.

 „Различни са нуждите в планините през зимата, отколкото в равнината. Като тръгнем от отопление, влошените условия за земеделие, липсата на инфраструктура или по-скоро неподдържането й, липсата на здравеопазване, социални услуги, интернет. Това са елементарни неща, на които всички други граждани са свикнали да ги имат ежедневно, но за планинските селца това е лукс. И аз призовавам бъдещите политици да помислят за това, че наближаваме една граница, след която съживяване на планинските села не може да има“, казоще градоначалникът на курортния град.

На срещата беше проведено и учредителното заседание на Мрежата на местни власти от планински райони на Балканите (БАЛМОНТЕ), която има за цел обединяването на всички планински общини от Балканите в една силна и устойчива структура.

 

На форума присъства и Карлос Пинто – председател на Европейската асоциация на избраните представители на планински региони (АЕМ), както и доц. д-р на икономическите науки Чавдар Русев от УНСС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене