Бойко Рашков: Не се налага изпращането на военни на границата

До този момент не се налага изпращането на сили на Министерството на отбраната на границите с Турция и Гърция във връзка с мигрантския натиск. На място охраната се извършва от служители на „Гранична полиция“, Жандармерията и областните дирекции на МВР. Това стана ясно от думите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков пред журналисти.

 

По негови думи службите на ведомството наблюдават миграционното движение в и извън страната и се провеждат разговори с МО за евентуално оказване на съдействие на границите при ескалация на натиска.

Служителите на МВР работят активно и по установяването на лица, които се занимават с каналджийство. Един пример за това е акцията, проведена на 16 септември, за която обществеността беше уведомена миналата събота. Бойко Рашков обаче разкритикува остро отказа на прокуратурата да участва в съвместния брифинг на ДАНС, ГДБОП и Гранична полиция, който бе проведен по повода. По негови думи те не само не са искали да присъстват на него, но са и били против провеждането му. По-късно от държавното обвинение обаче сами оповестиха информация по случая. Според Рашков от прокуратурата искат да „правят помен с чужда пита“, което било некоректно.

МВР шефът съобщи още, че се разследват престъпления за милиарди. Пример за това е строежът на автомагистрала „Хемус“. Той обясни, че основата й била направена от кал, липсвали документи, а земята не била отчуждена.

„Ако съберем цялата сума на случаите, които разследваме, числото може да е по-голямо от щетите от КТБ“, посочи Рашков.

Вътрешният министър коментира и появилата се информация, че шефът на НАП е бил заплашван. По случая са уведомени органите на МВР и ще следва да бъде установено дали е налице реална опасност за живота и здравето на Румен Спецов и неговото семейство. Ако се установи такава, ще бъдат взети съответните мерки и ще бъде осигурена неговата охрана, стана ясно от думите на Рашков.

Запитан относно твърдения на собственици на заведения и по-специално на Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията, за полицейски тормоз срещу клиенти, вътрешният министър зави:
„Този човек, който споменавате, извършва политическа дейност, свързан с една определена политическа партия в нашата страна, която води целенасочена политика срещу служебното правителство. Аз не искам да говоря от името на министъра на здравеопазването, но бих казал, че мерките са подходящи за нивото на заразата.“, коментира вътрешният министър и обясни, че на фона на епидемиологичната ситуация в страната няма как да не се вземат каквито и да е било мерки, каквито са претенциите на собствениците на заведения. В тази връзка той определи протестът срещу ограниченията като вреден. Рашков заяви, че мерките тук не са строги, като даде пример с тези в страните от Западна Европа, където клиенти биват обслужвани единствено след представяне на сертификат за ваксинация.

„Всяка една такава съпротива означава, че той е против правителството, против мерките, които са поносими. Що се отнася до конкретния случай в Благоевград – човекът, който е бил в нетрезво състояние, меко казано, впоследствие след е бил отведен, без да се оказва каквото и да е насилие, в съответното полицейско управление. След като се е възстановил малко от алкохолното повлияване, е дал писмено изявление, че се извинява. Не смятам, че там органите на МВР са направили нещо, което е в разрез със закона.“

На въпрос за инцидента в Айтос, в който загинаха трима души в резултат от пътно-транспортно произшествие, Бойко Рашков призна, че протестите на хората в града са напълно справедливи. В действителност това е едно опасно кръстовище. За утре планираме с представители на ГДНП да посетим града и там с местната власт да видим кое би било най-удачното решение, обясни по темата той. По негови думи МВР може да даде препоръки как да се обезопаси кръстовището.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене