Connect with us

Светско

Три първи и две втори награди на конкурса за поп и рок София

Published

on

За пръв път в 11-годишната история на фестивала за поп и рок музика „София“ бяха присъдени три 1-ви награди на песни, които получиха равен брой точки. Те бяха представени от три от най-обичаните изпълнителки на българската сцена – Маргарита ХрановаТони Димитрова и Петя Буюклиева.

Както MySound.bg вече съобщи, галата се състоя в навечерието на празника на столицата – 16 септември при спазване на всички противоепидемични мерки. Под патронажа на Албена Атанасова – заместник-кмет, зала 1 на НДК събра творци в подкрепа на общественозначимата социална кауза „Да сверим биологичния си часовник навреме„. Каузата е от изключително значение за демографската политика на страната ни и отправя послания, насочени към превенция и опазване репродуктивното здраве на младите хора.

1-ва награда получиха „Завърни се, приятелю“ (музика и аранжимент Александър Савелиев, текст Димитър Керелезов)  в изпълнение на Петя Буюклиева; „Моя късна любов“ (музика Иван Кръстев, текст Джина Дундова, аранжимент Димитър Гетов) в изпълнение на Маргарита Хранова и „Любов в сегашно време“ (музика и аранжимент Светослав Лобошки и текст Красимир Трифонов) в изпълнение на Тони Димитрова, която с усмивка сподели: „За мен е истински празник да участвам в софийски конкурс. Най-накрая да ме оценят и тук“.

Отличието връчи председателят на журито – големият поет проф. Михаил Белчев. „Любов в сегашно време“ отнесе и специалната награда на медиите.

Със специалната награда на името на рок легендата Петър Гюзелев бе удостоена песента: „Младостта не се продава“ (музика и аранжимент Валери Славчев и Димитър Бенков, текст Валери Славчев) в изпълнение на група Хоризонт. Приза връчи съпругата на Петър Гюзелев – Ефросина Гюзелева.

Специална награда за цялостно творчество получи и легендарната формация Спринт, която тази година празнува 40 години от създаването си с концерти в София и страната „2Х20 Галактика“ в подкрепа на каузата „Роди дете в България“ и информационната кампания „Да сверим биологичния си часовник навреме„. Наградата връчи зам.-областният управител на София град Живка ТакеваПърванова.

Бяха връчени и две 2-ри награди, които също бяха с равен брой точки: „Кажи“ (музика и текст Антон Серкеджиев), аранжимент и изпълнение на група Delta Roostrs и  „Младостта на се продава“ на Хоризонт. Наградата връчи Любомир Дамянов.

3-то място бе присъдено на песента „Не спи градът“ (музика и аранжимент Асен Драгнев, текст Добромир Банев) в изпълнение на Богдан Томов. Наградата връчи Иван Тенев.

Наградата за цялостно творчество и принос в българската музика се присъди на един „агент“ с голямо досие – от черно-белите клавиши на пианото до нашия детски спомен – Иван Тенев, който тази година посрещна 70-и юбилей. Той получи приза и специалния плакет от Жени Монева. „Важно е сърцето да е като девиза на София – да расте, но да не старее“, каза в типичния си стил журналистът.

Награда и плакет „Добро сърце“ за 2021 г. отидоха у специалния гост на фестивала Нуртен Юнсев Дел Луче, която живее в Турция, но е родена в България. Тя е певица, текстописец, композитор и артист и оказа специална подкрепа на каузата „Роди дете в България“ и информационната кампания „Да сверим биологичния си часовник навреме„. Наградата връчи председателят на организационния екип на фестивала Пейо Пеев.

Фестивалното жури беше в състав: проф. Михаил Белчев (поет), проф. Захари Георгиев (композитор), Жени Монева (музикален редактор, автор на предаването „Бъди какъвто си“ по БНР), Любомир Дамянов (композитор), Иван Тенев (светски хроникьор, автор на текстове на популярни български песни), Йордан Георгиев (автор на предаването „Музикална стълбица„), Розмари Драгнева (музикален рeдактор – БНТ, автор на предаването „Музика, музика“ – БНТ2), Здравко Петров – програма „Хоризонт“ и радио „Бинар“ и Христо Ламбрев (композитор, основател на група Сигнал, член на Сдружението на независимите автори, музиканти и продуценти).

Фестивалната селекционна комисия на медиите беше представена от Атанас Лазаров (Агенция за публични комуникации „ПРофайл„), Симеон Демиров (вестник „България днес„), Анелия Попова (информационна агенция „Блиц„), Владимир Христовски  (информационна агенция „БГНЕС„), Ивелина Георгиева (информационен сайт My Family.bg), Ивайло Кицов (главен редактор на MySound.bg) и Антон Стефанов (журналист).

През цялото време за доброто настроение на участници и гости се грежеше фестивалният оркестър София с ръководител Асен Драгнев.  Водещи на галаконцерта бяха Атанас Стоянов (Наско) от БГ Радио и Мария СивковаИлиева, главен редактор на My Family.bg.

Песента на публиката ще стане ясна в централната емисия новини на БНТ на 29 септември. До тогава може да гласувате на дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и № на избраната песен. Цената на един есемес e 1.00 лв. с ДДС (за абонати на Telenor, VIVACOM и А1). Средствата са в полза на националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри“ и информационната кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми под надслов „Да сверим биологичния си часовник„.

Събитието е част от календара на културните събития на Столична община 2021 година. То се организира от Столична община и сдружение „Спринт Продакшън“ и с подкрепата на Българската национална телевизияБългарското национално радио, Националния дворец на културата и в партньорство с Българската музикална асоциация (БМА), сдружението „Независими автори, музиканти и продуценти“ (СНАМП) и партньори.

Таблоид

Внимание: РЗИ – Благоевград глобява неваксинирани и пред заведенията

Published

on

След вчерашното заседание на Областния щаб срещу коронавируса в Благоевград, свикано от губернатора Николай Шушков, той и директорът на РЗИ-Благоевград лаконично обявиха пред медиите, че към момента няма нужда от извънредни мерки. Отчетоха обаче, че Благоевград е на четвърто място по брой заразени в страната.

Здравният шеф Калоян Калоянов се похвали с опашките пред инспекцията от чакащи за ваксиниране. Има налични от всички препарати, включително и от едноразовата ваксина на „Янсен“, каза Калоянов.

Той не скри задоволството си от повишения с 30 процента ръст на желаещи да се имунизират. Днес това са направили 660 души.

„Заетите легла са 344, което включва и 12 легла на интензивно лечение. Въпреки това място за паника няма. Най-натоварена в областта е МБАЛ-Благоевград със 105 заети легла, на второ място е Югозападната болница с 93. Има вероятност да се разкрие още едно отделение“, обяви Калоян Калоянов.

Той подчерта, че без зелени сертификати няма да се допускат клиенти на заведения, които сядат и на откритите тераси и маси в тях.

Continue Reading

Светско

В ЮЗУ „Неофит Рилски“ се проведе студентска и докторантска научна сесия, посветена на 45-годишнината от основаването на университета

Published

on

 

Онлайн студентска и докторантска научна сесия на тема „Култура, медии и културен туризъм“ се проведе в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Форумът е част от програмата на Националния студентски фестивал на изкуствата, посветен на 45-годишнината от основаването на университета.

Научната сесия беше открита от декана на Факултета по изкуствата проф. д.н.к. Васил Марков.

Във форума участваха 14 студенти и докторанти, които представиха и дискутираха разработки, посветени на научните им занимания.

Програмата включваше доклади на различни теми – свободата на словото и независимостта на медиите в България (Йорданка Бакалска), новите протестни движения и дилемата „свобода или сигурност“ по време на глобалната криза (Слава Георгиева), новите възможности за виртуален културен туризъм (Анастас Ифандиев), събитийната индустрия по време на и след пандемията COVID-19 (Деян Димитров), ползите и предизвикателствата пред електронното обучение по балет (Борислава Тодорова) и др.

Участниците в научната сесия ще имат възможност да публикуват докладите си в специален сборник, посветен на събитието.

 

 

Continue Reading

Светско

Десетки миряни почетоха свети Димитър в църквата на Сенокос в Пирин

Published

on

Десетки миряни отбелязаха храмовия празник на църквата „Св. Димитър“ в село Сенокос, което се намира в Пирин планина. Храмът се намира точно до кметството в малкото населено място. В съседство пък се намира старият хан, който е запазен и до днес.

Отец Яне отслужи литургия и благослови курбан, който дошлите да отнесат по домовете си. Хората запалиха свещ за здраве и благоденствие.

Църквата „Св. Димитър” в Сенокос изградена през 1927 година. Това става четиринадесет години, след като е опожарен храмът на селото. Според предание, разказвано от по-възрастните жители на село Сенокос, под олтара на старата църква имало тунели, където хората се криели при нападения над малкото населено място.

Continue Reading

Таблоид

Пернишко с нов антирекорд, мина 1000 заразени на 100 000, ръст на заболелите от COVID-19, ръст и на острите респираторни заболявания

Published

on

Само за ден в Пернишка област са регистрирани нови 123 случая на Covid-19, общо за изминалата седмица случаите са 757, като за предходната те са били 438. За двете седмици до 24 октомври са регистрирани 1104 заразени с коронавируса. Трима не пребориха болестта и починаха, сочи справка на РЗИ за последното денонощие. Перник е в тъмночервената зона вече от две седмици.

За денонощието на 25 октомври заболелите са 48 мъже и 75 жени. По 4 деца и тийнейджъри са пипнали заразата, най-много са заболелите на възраст над 60 години – 31 души. В останалите възрасти до 29 г. болните са 18, до 39 г. – 23-ма, до 49 г. – 21, и до 59 г. – 22-ма, от всички общини на областта.

Активни към момента са 1374 случая – 1178 на домашно лечение и 196 хоспитализирани, като 126 са настанени в МБАЛ „Р. Ангелова“, 32 в СБАЛББ, 1 в СБАЛК „Св. Георги“ в Перник и 37 се лекуват в други болници извън областта.

Карантинираните лица към 25 октомври  са общо 1482, от тях 1178 положителни и 304 контактни и пристигнали от рискова зона. Излекувани са 9393 души, а починали – 554, като 3-ма за последното денонощие.

Ръст бележат и острите респираторни заболявания, като за  изминалата седмица са регистрирани 103 случая, което представлява 142,56 на 1 000, при 70,90 на 1000 за страната.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ