Ще има ли втори пик на Ковид, след като първият не се случи?

Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ математикът проф. Николай Витанов.

„Вече загубихме 20 000 човека, все едно сме изгубили война. Броят на жертвите ще продължава да расте“, добави той.

По думите му максималното репродуктивно число през втория пик на „четвъртата вълна“ тогава може би ще е между 2-2,20.

Пулмолог разкри как да предпазим имунитета си срещу COVID-19

Витанов представи прогноза за 14-дневна заболеваемост спрямо 24.09, където единствените области, които не са в „червената зона“ се предполага, че ще бъдат Плевен, Добрич, Смолян и Кърджали.

Според него, София-град и Пловдив все още не са във виолетов цвят и това държи България на повърхността.

„Скритата заболеваемост бива два вида. Миналата година тя беше на безсимптомните, тази година се появи нов феномен. Хора със симптоми, които не се регистрират, особено младите. Той се прояви в края на август. През лятото процентът на заболелите се вдигна, защото пристигаха множество хора от чужбина, които си идваха заразени, както и такива туристи. Нормално е да се вдигне вълната“, смята Витанов.

Според него, като неблагоприятни фактори за заразата, се очакват влиянието на присъственото обучение и на връщането на хората по офисите.

Математикът обясни, че получава заплахи за убийство.

„През април 2020 г. имаше човек, който каза, че вирусът си има помагач. Срещу този човек се вдигна страшен вой още тогава. Народът, политиците и журналистите бяха излъгани от хора, които твърдяха, че COVID-19 е безопасен и видите ли нищо няма да стане“, допълни той.

Според Витанов от пролетта на миналата година е било натрапвано на 25% от хората в България, че вирусът не е толкова опасен и заради поведението на тези 25% по отношение на заразата сега говорим за 20 000 починали.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене