Джипита дерат с бележка за ваксина

Родители се жалят, че плащат 6 лв. за попълване на здравна карта

НЗОК: Изготвянето на тези документи е безплатно

Джипита дерат с бележка за ваксина и такса за попълване на лична здравно-профилактична карта. За това се жалят родители пред здравната каса.

Тези документи се изискват от всички детски градини и училища в страната. Оказва се обаче, че някои лични лекари взимат пари за издаването им. Сигнали за такива практики има и в онлайн секцията „Въпроси и отговори“ на НЗОК. Там майка разказва, че при посещение на педиатъра, той поискал 6 лв. за попълване на здравния картон. Жената уточнява, че тя е била написала всички данни на децата си, а лекарят само се е подписал. „Миналата година не са ми искали пари за това, но ми взеха по 4 лв. за контактни бележки. От кога са въведени тези такси“, пита майката.

Сигнали

Друг родител пък се обръща за съдействие към касата, след като джипито поискало потребителска такса от 2,90 лв. за профилактичен преглед на дете, както и потребителска такса за издаване на направление за дете. „Нали лица под 18 г. са освободени от такава такса“, пита родителят. Сред сигналите до НЗОК има и такива, в които се твърди, че личният лекар е отказал преглед за издаване на лична здравно-профилактична карта или пък е таксувал за медицинска бележка за липсата на контакт със заразно болен. На всички тези жалби и въпроси касата отговаря по един и същи начин – издаването на документите е безплатно.

Такса

„Изготвянето на талон за здравословното състояние на деца и ученици, оформянето на здравно-профилактична карта, предоставянето на данни за извършени задължителни имунизации за възрастта и издаване на медицинска бележка за липсата на контакт със заразно болен, необходими детска градина/училище са включени в пакета от дейности, които общопрактикуващият лекар изпълнява по договор с НЗОК и за тях не се дължи заплащане“, категорични са от здравната каса. Единствената такса, която джипитата имат право да взимат от децата, е за издаването на медицинска бележка, с която се извиняват отсъствията от детска градина или училище. Този документ не е част от задължителния пакет, който се покрива от фонда и така всеки личен лекар има право да изисква определена от него сума. В повечето практики извинителната бележка се издава срещу 2 лв., но има джипита, които искат по 5 лв., а в редки случаи и повече./Monitor.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене