2 министерства блокираха строежа на подлеза към кв. „Грамада“, процедурата стартира от кота 0

Подлез в благоевградския кв. „Грамада“ няма да има, или поне няма да е скоро. 5 месеца след като Върховният административен съд потвърди за законен избора на „Дружество Грамада 2020“, обединяващо „Универсал Строй Консулт“ ООД  и „Европейски пътища” АД за изпълнител на обекта, се оказва, че строителството не може да се започне, защото се нуждае от препроектиране. Новият проект, който още дори не е възложен, най-вероятно ще повиши цената му, като определящ фактор това ще доведе до нова обществена поръчка с всичките й дълги срокове за събиране на оферти, определяне на победител, срокове за обжалване и т.н., и в крайна сметка въобще не се знае след колко точно години може да се стигне до поредната първа копка на подлеза, за който грамаждани мечтаят от десетилетия.

Междувременно липсата на всякакви строителни дейности около жп линията, която разделя „Грамада“ и останалата част на града, доведоха до слуха, че „Универсал Строй Консулт“ ООД се е отказало от договора за изпълнение на обекта заради драстично нарасналите през последната година цени на строителните материали.

„Глупости! – отрече пред „Струма“ съсобственикът на фирмата Георги Ганджов. – Нямаме никакво намерение да се отказваме, макар че доста от материалите действително вече са с по-високи цени, а желязото за армировката поскъпна 2 пъти. Когато подписахме договора, ние не пожелахме да вземем аванс, макар че ни се полагаше, но за сметка на това банковата ни гаранция, която е над 100 000 лв., стои замразена вече 3 месеца в общината и не ни я освобождава. Нямаме подписано и споразумение за отлагане на изпълнението, въобще стоим и чакаме“.

Според Г. Ганджов препъникамъкът пред подлеза бил поставен от Министерството на транспорта, и по-конкретно от Национална компания „Железопътна инфраструктура” /НКЖИ/. Оттам не одобрили „прозореца” от 45 дни, през които влаковете по линия София-Петрич трябва да бъдат спрени, докато строителните машини дълбаят под релсите.

„Ние предложихме вариант на НКЖИ, но се оказа, че ще е необходимо препроектиране, което вероятно ще доведе до нови стойности на обекта“, обясни Ганджов.

Според кмета на Благоевград Илко Стоянов против проекта в настоящия му вид било и Министерството на регионалното развитие, макар че от там още не е дошло официално писмо какво точно не му е наред.

„МРРБ не са одобрили нещо, свързано с внедряването на електронната система за управление на градския транспорт, която е част от същия проект, но докато не дойде писмото в Благоевград, няма откъде да знаем подробности. Много вероятно е и тук да се наложи препроектиране, но във всички случаи това е по-добре, отколкото налагане на финансови санкции“, обясни Стоянов.

Финансирането на мегапроекта бе осигурено от Оперативна програма „Региони в растеж” и е на стойност над 4 млн. лв., като освен изграждане на подлеза в него се предвиждаше и изграждане на електронна транспортна система за управление на масовия обществен транспорт в Благоевград, целящ да се подобри градската мобилност, да се повиши безопасността в пътния трафик и да бъде намалено замърсяването на въздуха чрез контролиране на автобусния трафик.

Одобрените средства бяха съответно 1 398 746.40 лв. за доставка и монтаж на оборудване за управление на трафика и система за информиране на пътниците в реално време, както и за монтаж на 80 броя информационни табла по спирките, и 2 496 774.85 лв. за строежа на подлеза в кв. „Грамада“. Първата обществена поръчка за избор на изпълнител за подлеза бе организирана от екскмета Атанас Камбитов и бе спечелена от ДЗЗД „Грамада строй“ срещу  2 370 568.26 лв., следващият кмет Румен Томов обаче отказа да подпише договора с обединението с мотив, че то не притежава необходимата категория за строителство на такъв тип обекти, и обяви нова обществена поръчка.

С оферта от 2 256 718.98 лв. този път тя бе спечелена от „Грамада 2020“ с водеща фирма в обединението „Универсал Строй Консулт“. Отделно от това, бяха проведени още няколко обществени поръчки за съпътстващи дейности в размер на 25 007.50 лв., които си поделиха „Рин Консулт“ ЕООД /за брошури и плакати на стойност 2628 лв./, „Ай Офис“ ООД /за организиране на събития, публикации, изработване на табели, билборд и др. за 20 204.32 лв./, „Явор Анастасов“ ООД /за одит на проекта срещу 4560 лв./, общинското дружество „Благоевград фест“ ЕООД /за информация и публичност на проекта срещу 29 982 лв./, другото общинско дружество „Благоевград инвест 2016“ ЕООД /за осъществяване на строителен надзор срещу 65 016.38 лв./, както и „Мостконсулт“ ООД /за авторски надзор по време на строителството на подлеза срещу 18 286.21 лв./.

Всички тези вече сключени договори обаче се отлагат за неопределено бъдеще, или пък, ако при следващите проектирания прогнозните цени претърпят корекции, за тях също ще трябва да се правят нови процедури за избор на изпълнители.

Първата копка на подлеза към кв. „Грамада“, която Ат. Камбитов и старият-нов председател на ОбС Благоевград Радослав Тасков направиха през есента на 2019 г., вече отдавна е зарината. Кога и къде ще е следващата първа копка, към момента е въпрос без отговор. Няма отговор и на въпроса дали Благоевград ще успее да запази отпуснатите вече над 4 млн. лв. за проекта, или ще се наложи да ги върне заради очертаващото се сериозно забавяне.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене