Connect with us

ПОЗДРАВИ

Търговец на плодове и зеленчуци от Дъбница празнува рожден ден!

Published

on

Уважаваният търговец на плодове и зеленчуци от Дъбница Абидин МЕЙЗИН празнува днес рожден ден. Цял ден той приемаше поздрави от многобройните си приятели и клиенти. Абидин е приятел на Топ Преса, от сърце му желаем да е здрав и успешен. Много доволни клиенти и щастие в семейството.

ПОЗДРАВИ

Димитровден е! Честито на всички именяци!

Published

on

На 26 октомври Българската православна църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточец.

Празникът е известен като Димитровден и на него празнуват всички с името Димитър, Димитрина, Митко, Митьо, Димо, Димчо, Димка, Димaнa и техните сродни.

Свети Димитър е роден през 3 век в гр. Солун като син на градоначалника. Впоследствие той самият наследява поста. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница. Преди да го осъдят, войници влезли в килията му и го убиват с копие по време на молитва. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

Свети Димитър е тясно свързан и с българската история. През август 1185 г. Солун е завзет от норманите, а църквата, в която се съхраняват мощите на светеца, е опожарена и разграбена. Асен и Петър, видните български боляри, които повеждат въстанието срещу Византия за възстановяването на България, се възползвали от това и в Търново осветили църквата „Св. Димитър“, твърдейки, че чудотоврната икона на светеца се е оказала в града. С това те изразили претенция, че Свети Димитър вече не защитава ромеите, а е прехвърлил благосклонността си към българите и им дава своята благословия да извършат въстанието си срещу василевса.

Хроникьорът Никита Хониат пише: „С такива (божествени) предсказания целият народ беше спечелен за делото и всички вдигнаха меч. И понеже техният бунт беше от самото начало успешен, още повече българите повярваха, че Господ е одобрил свободата им.“ В народния календар празникът на Свети Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата.

Според поверията в полунощ срещу празника на Св. Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Според легендата Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки. Според тази легенда приживе братята се разделили, тръгвайки по света в различни посоки. Георги се зарекъл, че ако Димитър види от стряха кръв да капе, то значи той е умрял. След време Димитър видял една стряха да капе кръв и тръгнал към Георгиевата страна на света, заварил ламя, която била изяла Георги. Притиснал Димитър ламята и тя му дала душата на Георги. После двамата яхнали конете и литнали към небесата. Там си разделили годината по братски – за Св. Георги лятото, а за Св. Димитър зимата.

На 26 октомври завършва и традиционният период – от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници – пастири и ратаи. Работодателите се разплащат с работниците си. Затова и празникът на Свети Димитър се нарича още Разпус. На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата, очакват се първите снегове. Характерни са и трите дни след Димитровден, т. нар. Миши дни. По стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя за именника, за да е блага зимата. Цветята се увиват с ален конец, за да са здрави именниците.

На Димитровден се приготвят различни ястия от птици и зеленчуци. Приготвя се курбан или гювеч от овнешко и пилешка яхния – от петел, ако именникът е мъж и от кокошка, ако е жена. Също на масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел, и тиква.

Continue Reading

ПОЗДРАВИ

Поздрав за 22 септември от кмета на Корница Рамадан Бялк

Published

on

Уважаеми съграждани,

Приемете моите сърдечни поздрави по случай 113-годишнина от обявяването на независимостта на България!

На 22 септември 1908 година България окончателно утвърждава съвременния си следосвобожденски облик, суверенитет и държавност.

Националното самочувствие, патриотизмът, високият дух изпълват всяко дело – на държавници, на граждани и сдружения, на творци и съзидатели на нова България!

Непреходна е славата на  нашите предци! Нека пазим огъня, запален от техния искрен патриотизъм и го предадем на бъдещите поколения!

Честит празник!

Рамадан Бялк

Кмет на с. Корница

Continue Reading

ПОЗДРАВИ

Поздравителен адрес от Иса Сакали, кмет на с. Брезница

Published

on

Уважаеми съграждани,

Приемете моите най-сърдечни поздрави по случай Деня на независимостта!

На 22 септември 1908 година нашият народ си връща националното достойнство, а Родината ни е поставена наравно с останалите европейски държави. Отбелязвайки Деня на независимостта, да помним този акт като тържество на свободния дух, мъдростта, държавността и единството!

Нека да отстояваме нашата независимост и свобода, да градим авторитета на страната ни в Европа и света!

Честит празник!

Иса Сакали

кмет на с. Брезница, община Гоце Делчев

Continue Reading

ПОЗДРАВИ

Поздрав на кмета Иван Кадев по случай 22 септември – Деня на независимостта на България

Published

on

Уважаеми съграждани,
Приемете моите най-сърдечни поздрави по повод 113-та – годишнина от обявяването на Независимостта на България!
На паметния 22 септември България разкъсва мрежата от политически зависимости и официално и всепризнато започва да определя своята вътрешна и външна политика. Актът става факт с Манифеста на княз Фердинанд във Велико Търново и е значима победа на българския народ, направила нашата родина равнопоставена с останалите европейски държави.  Това е едно от най-ярките събития, с което българите показват свободолюбивия си дух и силата на своето единство!
Нека на този празник да си пожелаем да сме достойни наследници на нашите деди, да съхраним тяхната история и пренесем през вековете  мъдростта им и жаждата за свобода и независимост, за да продължим да издигаме авторитета на България!

Честит празник!
Кмет на община Банско: Иван Кадев

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ