С цел ограничаване на нерегламентираните сметища! Строителните отпадъци могат да се извозват в депото при с. Изгрев или да се съхраняват на частни терени, собственост на фирми и граждани

Депото в село Изгрев ще бъде отворено за приемане на строителни отпадъци. Решението е на общинското ръководство и е с цел да бъдат ограничени неконтролираните нерегламентирани сметища, които се заформят на територията на Благоевград. По този начин ще бъдат улеснени фирмите, занимаващи се със строителна дейност и гражданите, които извършват битови ремонти.

„Въпреки забраната за експлоатация, наложена от РИОСВ, предпочитаме отпадъците да бъдат събирани на едно място, независимо от това, че Община Благоевград ще бъде санкционирана. В противен случай рискуваме града и селата да се  да се превърнат в едно голямо сметище“, коментира кметът Илко Стоянов.

Той подчерта, че от този момент нататък гражданите и фирмите не трябва да изхвърлят строителен отпадък извън депото. В случай на констатиране на нарушения, от звено „Инспекторат“ към дирекция „Екология и  чиста среда“ ще бъдат налагани солидни глоби.

Обектът бе затворен на 19 август от Регионална инспекция по околната среда и водите, заради несъответствие с нормативните изисквания, въпреки че депа с такъв статут функционират на почти във всички общини в страната.

Към момента няма положително становище за отваряне на обекта от страна на РИОСВ, въпреки това Община Благоевград предприема действия, с риск от санкции, за да опази околната среда.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене