Кметът Илко Стоянов пое Общината с близо 19,5 млн. лева задължения, за 2 м. успя да стопи дълга с 0,5 млн. лева

 

 

Близо 19,5 млн. лева са били задълженията на Общината Благоевград към 14 юли 2021 г, като само за два месеца, от момента на встъпване в длъжност, кметът и неговият екип са успели да намалят дълга с близо 0,5 млн. лева. Това стана ясно по време на пресконференция днес.

Към днес задълженията на Община Благоевград са в размер на 18 992 869 млн. лева.

В това число попадат просрочени задължения към майките по Наредбата за подпомагане на новородени, държавата, НАП и кредити към банки.

По време на пресконференцията кметът на Благоевград Илко Стоянов и директорът на Дирекция „Финанси“ към Община Благоевград заявиха, че ръководният екип има визия за справяне с всички належащи проблеми в тази посока.

Предвидено е изготвяне на погасителен план, съгласуван с РИОСВ, касаещ задълженията към НАП, които са в размер на близо 5 110 000 лева.

Освен това ще бъде изготвена Инвестиционна програма, съчетана с кандидатстване за банков кредит за погасяване на задълженията и обратното им усвояване за мероприятия по Закон за управление на отпадъците.

Предвижда се и предоговаряне на голям банков кредит, чиито първоначален размер е 7,5 млн. лева, с цел  облекчаване на месечните вноски.

Отделно от това ръководството на Община Благоевград планира и предоговаряне на кредит  по фонд „ФЛАГ“, като целта е да бъде удължен срокът за издължаване на Общината.

Последните две намерения ще бъдат разгледани и гласувани от ОбС на заседание на Общински съвет утре.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене