С „Време за танго“ Камерна опера – Благоевград открива 50-ия творчески сезон

 

 

На 17 септември 2021 г., от 19:00 часа, в зала „Пейо Яворов“ Камерна опера – Благоевград ще представи концерта „Време за танго“ по музика на Астор Пиацола. С този концерт, посветен на 100-годишнитата от рождението на Астор Пиацола, ще се открие 50-ият юбилеен творчески сезон на Камерна опера – Благоевград.

Диригент на концерта „Време за танго“ ще бъде испанският пианист, композитор и диригент Мелани Местре.       Само на 25-годишна възраст Мелани Местре печели професорска позиция в Катедрата по пиано на Музикално училище в Каталуния (ESMUC) и оттогава обикаля света, като изнася майсторски класове, вдъхновяващи речи и презентации в училища и водещи академични институции, като през цялото време съчетава концертната си дейност с преподаване, музикознание и издаване на музика в сътрудничество с престижното и световноизвестно издателство „Editorial Boileau of Barcelona“. Мелани Местре успешно съчетава ролята на пианист и диригент и работи с над 40 от водещите световни оркестри: Лондонски симфоничен оркестър, Лондонски фестивален оркестър, Симфоничен оркестър на БиБиСи, Шотландски симфоничен оркестър на БиБиСи, Национален симфоничен оркестър на Мексико, Московска филхармония, Български национален симфоничен оркестър и други. Мелани Местре се превръща в световно признат пианист и диригент на своето поколение.

Гост солист – цигулка и виола на концерта ще бъде Хосе Адолфо Алехо, един от най-активните мексикански солисти по целия свят и солист на най-престижния оркестър в Мексико – OFUNAM. Той е трикратен победител в националния конкурс за цигулка „Hermilo Novelo“ и носител на първа награда и победител в избора на публиката в конкурса за струнен квартет в Ню Йорк. Като изпълнител на Brilliannt Classics, Алехо е изпълнител  с оркестри из целия свят – филхармония Ню Йорк, филхармония Берлин, филхармония Лос Анджелис и др. Гостува като изпълнител и професор на музикални фестивали, международна музикална академия в Барселона. Носител на отличието за един от най-креативните мексиканци в света от списание Forbes в изданието през 2019 г.

Солистът – цигулар ще изпълни пламенното Виолинтанго Концерт (Violintango Concerto) от Мелани Местре, както и други произведения с оркестъра на Камерна опера Благоевград с концертмайстор Стоил Богданов.

Водещ на концерта ще бъде Станислав Кимчев.

Ще танцуват студенти и преподаватели от специалност „Съвременна хореография“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Входът за концерта е свободен, до заемане на 50% от местата в зала „Пейо Яворов“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене