Ресторантьори: Преназначаването на Кацаров и Балтова е арогантност

БАЗ и СЗБ отново скочиха на двамата служебни министри

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) реагираха остро на оставането на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и служебния министър на туризма Стела Балтова и в новия служебен кабинет.

„Продължаването на работата на тези двама служебни министри и ясно заявената от президента Румен Радев позиция, че „няма да има промяна в политиката на новото служебно правителство“, говори само едно – десетките писма, стотиците изявления в медиите и хилядите скандиращи под прозорците на властта на хора от нашия бранш остават пренебрегнати. Властимащите отказват да чуят и разберат исканията ни за справедливост и равнопоставеност в защита на основното ни право на труд“, се чете в позиция на двете организации, изпратена до медиите.

Според БАЗ и СЗБ направеното от двамата служебни министри за бранша до този момент е „геноцид“ и „ние ще продължим да търсим и отстояваме правата си с всички позволени от закона средства“.
„Липсата на адекватна комуникация с бизнеса и на действия от ваша страна за решаване на настоящите проблеми, показа вашият огромен управленски дефицит, чиито резултати се налага да „изплащаме“ ние“, отчитат ресторантьорите.

Според тях здравният министър Стойчо Кацаров е човек, „който целенасочено съсипва нашия сектор, прикривайки така персоналната си вина за провалената ваксинационна кампания“. В позицията на двете организации действията на Кацаров се определят като „грозна и безмилостна заигравка със страховете на българските граждани.

„Вчера служебния премиер Стефан Янев каза, че задължителната ваксинация е неприемлива, защото е дискриминация. Но не забелязва дискриминацията към младите хора в България и затворените бизнеси в туризма.

Секторът ни не разпознава като добър и надежден партньор и министър Стела Балтова. За месеците, през които заемаше поста в предишното служебно правителство, тя по никакъв начин не защити българския туризъм, не потърси път и начини да спомогне процеса по възстановяване на сектора след тежката една година от началото на пандемията. Неглижира сочените от нас проблеми и по никакъв начин не поде инициатива за справянето с последиците от кризата. В тези няколко кратки, но важни за туризма месеца, с бездействието и пасивното си отношение, министър Балтова по-скоро работеше срещу интересите на сектора, отколкото в негова полза“, се чете още в позицията на БАЗ и СЗБ.

„Остро осъждаме тези резултати и заявената липса на намерения за „промяна в политиката на новото служебно правителство“. Този подход ще доведе до крах българския туризъм“, завършва позицията на двете организации.

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене