Connect with us

Политика

Разкритие: Ето как ще се казва партията на Петков и Василев и кой дръпнаха в нея

Published

on

Днес се очаква бившите служебни министри, заедно с Николай Денков, да обявят новия си политически проект под името „Промяната Продължава“

Днес се очаква бившите служебни министри Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков да обявят новия си политически проект под името „Промяната Продължава“. Името било избрано, тъй като най-добре отговаряло на имиджа на хора, носители на промяната, който опитват да изградят “харвардците”, пише anteni.bg.

“Заедно започнахме промяната и тя трябва да продължи” бяха прощалните думи на Кирил Петков като служебен министър при вчерашния отчет на свършеното през мандата на кабинета.

Със сигурност към новия политически проект се присъединява и служебният министър на образованието Николай Денков.

“България има нужда от промяна. Ще подкрепя Асен Василев и Кирил Петков”, коментира вчера Денков.

“Промяната Продължава” ще е лявоцентристка и ще се прицели главно в гласовете на отказали се от БСП градски леви, както и такива, които на предишните два избора са гласували за коалицията около Мая Манолова.

Човек на Нинова: Радев ще забие нож в гърба на БСП, ако направи това

За да успее да привлече повече леви хора новият политически проект, към него е правен опит да бъде привлечен служебният министър на правосъдието и една от емблематичните фигури в БСП – Янаки Стоилов. Финално обаче “харвардците” и Стоилов не са постигнали съгласие и той ще си остане при социалистите. Вероятно пътят на Стоилов по-късно ще го отведе в Конституционния съд, където президентът ще го изпрати от своята квота.

blitz.bg

 

Политика

Скандално! Гуцанов пак хвърли око на градския транспорт във Варна

Published

on

В морската столица неотдавна се изляха близо 150 млн. лева безвъзмездно по проекта за „Интегриран градски транспорт“ Криминално проявеният бесепар Борислав Гуцанов хвърли око и на градския транспорт във Варна. Преди време той се изказа доста „подготвен“ по темата, като отправи предимно критики към управлението на общинското дружество „Градски транспорт“.

Според т.нар. социалист, който пак изви ръцете на ръководството на партията и се намърда в листите за депутат, варненският общински градски транспорт  „е на път да остави рекорд по най-дълго издържалото в будна кома търговско дружество“.

„И това не е благодарение на управленски умения, а на безкрайните дотации от общинския бюджет, т.е. от джоба на всеки един варненец“, негодува Гуцанов, давайки виду че наистина мисли за обикновените данъкоплатци.

Уж критикувайки управлението на ГЕРБ в града, той дефакто иска да помогне на кмета Портних, с когото са доста близки, твърдят наши източници от общинската управа на Варна. „Как е възможно човек, замесен в толкова далавери и ощетяващи общината сделки, да критикува и да използва партията, за да се популяризира и да играе ролята на морален коректив? С какви очи?“, питат риторично варненци.

А с какво общинският градски транспорт привлече вниманието на Гуцанов? Може би отговорът се крие във факта, че в града се изляха близо 150 млн. лева безвъзмездно в по проекта за „Интегриран градски транспорт“. Не е ясно как са усвоени тези пари, тъй като варненци и гостите на града по нищо не усещат нещо да се е променило. Гуцанов обаче може би си е направил сметката, нищо че натрупаните дългове на градския транспорт са над 14 млн. лева.

Автоматизираната система за продажба на билети също е една апетитна хапка в морската столица, която също е на пряко подчинение на кмета Иван Портних. „Така администрацията е във финансова война с търговско дружество, на което е едноличен собственик“, обяснява градският лидер на столетницата Гуцанов.

Самият Гуцанов пише в сайта на БСП по този повод, че крайната цел била „поредното пиратско превземане на един потенциално печеливш бизнес от близкия кръг до един виден евродепутат с интереси в Авренската община, в който влиза и председателя на Общинския съвет – принципал на „Градски транспорт“ ЕАД“.

Нека припомним, обаче, че Борислав Гуцанов трудно може да мине за морален стожер и воплите му „Къде отидоха парите на данъкоплатците“ звучат популистки на фона на собственото му битие. Нека да не забравяме, че същият този Гуцанов беше съден, а за неговите далавери от 20 години се говори из цяла Варна.

Интересите на Гуцанов към транспорта на Варна лъснаха през 2010 г. в операцията ”Медузи”, когато беше арестуван и обвинен заедно с варненския бизнесмен Даниел Славов – Дънката, и двама служители от “Автотранспорт” на община Варна, за неизгодни сделки с рециклирани автобуси от Франция и Германия.

Струва си да припомним и информация на сайта „Афера“ отпреди две години, според която през 2008 година Борислав Гуцанов (в партньорство с Лиляна Йорданова) създава фирмата „Транспортно-спедиторска кантора“, която се занимава с международна спедиция и автомобилни превози. По-късно същата година Гуцанов става едноличен собственик на фирмата, а през 2010 година я продава на строителната фирма Комфорт ООД на Атанас Костурков, авер на Гуцанов. Т.е. Гуцанов отдавна има интереси към транспортния бранш и повдигната тема с градския транспорт във Варна едва ли е случайна.

Източниците ни от морската столица недоумяват още и как Гуцанов продължава да бъде лидер на БСП във Варна, след като е в близки отношения с фигури от ГЕРБ, както и с кмета Иван Портних. „Как да му имаме доверие, след като пред хора от партията говори едно, а си върти сделките с Портних и гербаджиите“, питат риторично наши източници от Варна.

Continue Reading

Новини

Честит Рожден Ден, г-н Стоянов!

Published

on

Уважаеми господин Стоянов, Приемете сърдечните поздравления от целият екип на Топ Преса по случай Вашия рожден ден с пожелания за здраве и успех във високоотговорната Ви дейност на политик и държавник!

Честит Рожден Ден!

 

Continue Reading

Политика

Предлагат намаление на наемите в ГУМ – Дупница

Published

on

Наемите на обекти в ГУМ – Дупница да бъдат намалени с 30% предлага кметът Методи Чимев.

Мярката е в подкрепа на наемателите, които са ограничили дейността си след последната заповед на здравния министър. Тя регламентира достъпа на клиенти само с т.нар. зелен сертификат.

Намалението е за периода от 21 октомври до 30 ноември. Предвижда се предварително изпълнение на решението с цел защита на особено важен обществен интерес.

Предложението ще бъде разгледано на предстоящата сесия на Общинския съвет, която ще се проведе неприсъствено на 29 октомври.

Continue Reading

Политика

Проф. Георги Михайлов представи средносрочните и стратегически мерки на БСП в сферата на здравеопазването

Published

on

„Цялата общественост в момента се вълнува от няколко въпроса. Хората се чудят как ще прекарат зимата и как ще се справи нацията и най-вече управлението с проблема КОВИД-19, който е световен, но и национален проблем.“ Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Благоевград проф. Георги Михайлов по време на официалното откриване на предизборната кампания на левицата.

Той цитира проучване от месец септември тази година, публикувано в най-голямото научно списание в областта на медицината “Лансет“ и направено от двама специалисти по КОВИД-19: „Те казват, че за справяне с такава тежка здравна криза, с много икономически, политически и психологически последици са необходими 2 основни неща, към които е насочена и програмата на Българската социалистическа партия. Първото е – нивото на здравеопазването във всички социални нива, за всеки гражданин да бъде с еднакво качество, което в България изобщо не е така. На второ място е, че здравните системи в една държава са толкова важни, колкото са важни банковите системи. Здравната система в България е разбита и това частично дава отговор на въпроса “Каква е причината за високата смъртност“, обясни професорът.

По думите му първият въпрос, който левицата поставя в средносрочен и стратегически план, е внимателна, професионална и политическа подготовка на необходимите нормативни промени: „6 закона управляват българското здравеопазване, ние трябва да ги стиковаме с помощта на парламента и цялата нация, за да премахнем вредния търговски статут на държавните, университетските и общинските лечебни заведения“, поясни той.

На следващо място според проф. Михайлов това, което изисква доброто здраве е добрата информация за движението на пациентите в страната, за състоянието на отделните здравни региони, за възможностите на болниците. Всичко това изисква създаването на електронно работещо досие на всеки пациент и електронна здравна карта.
„Българските граждани доплащат почти 50% от своята здравна помощ, това е изключително несправедливо“, категоричен бе социалистът.
В условията на здравната криза левицата иска създаването на действащ, електронен портал, чрез който всеки български гражданин ще може да следи транспорта на медикаменти: „Сега проучванията показват, че около 20-30% от пациентите забавиха своята диагностика и лечение на социалнозначими заболявания като онкологични, автоимунни, диабетни. За тези медикаменти се създадоха условия да бъдат реекспортирани, да бъдат изнесени от България, а тук те се купуват на изключително изгодни цени“, обясни проф. Михайлов.

„На следващо място – от нас се изисква ние много добре да оценим извършваните всички медицински дейности, манипулации и услуги в системата на здравеопазването. Нито обществото, нито Националната здравноосигурителна каса знаят тези нормативни данни и затова нямат представа колко ще струва всяка интервенция в областта на здравеопазването“, посочи Георги Михайлов като едно от предложенията на левицата в сферата на здравеопазването. Той добави и нуждата от реална оценка на труда на медицинските специалисти. „Едни вземат заплати между 50 000 и 70 000 лева заплата, а други не могат да вземат и 1 000 лева. Разликата е огромна“, добави още той.

Още едно от предложенията на БСП в здравната сфера е свързано със здравни заведения в труднодостъпните и най-отдалечени местности: „Обезлюдяват се регионите в България и затова ние държим много на създаването на законови норми за понятието “защитено лечебно заведение“.
„Търсим отговорност на държавата за специализация на младите хора в стратегически, световни медицински центрове на специалисти в специалности с широк обществен отзвук, каквито са кардиологията, кардиохирургия, ендокринология, онкология. Тези специалисти ще могат да специализират срещу ангажимент по-късно поне 5-годишна работа в България“, обясни професорът като по думите му тази практика е известна и в Гърция, и в Турция, и в много други страни от Европейския съюз.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ