Димитрина Гошев изобрати мозаечна икона на „Св. Св. Кирил и Методий“ по повод 40-годишен юбилей на 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевгра

Димитрина Гошев изобрати мозаечна икона на „Св. Св. Кирил и Методий“ по повод 40-годишен юбилей на 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград.

Мозаечната икона на „Св. Св. Кирил и Методий“ бе открита с откриването на новата учебна година в 8-мо училище в Благоевград от вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Тя поздрави всички учители, родители и ученици и с 40-годишнината от създаването на учебното заведение.

Монументалната мозайка на Св. Св. Кирил и Методий е изработена от преподавателя по изобразително изкуство Димитрина Гошева.

Тази година VIII ОУ „Арсени Костенцев“ отбелязва 40 години от основаването си.

По този повод беше подготвена специална програма от учениците и ръководството на училището, начело с директора Сергей Биров.

На тържествената церемония присъстваха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, който освети уникалната икона, областният управител на Благоевград Николай Шушков, председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, началникът на РУО Ивайло Златанов, директорът на ОД МВР Ст. комисар Георги Кандев, общественици и граждани.

На пръсти у нас се броят майсторите на картини и пана от мозайки, било то за закрити помещения или за фасади на сгради. А единствената авторка на този тип декоративно творчество в Благоевградска област е младата учителка по изобразително изкуство – Димитрина Гошева.

Над 300 мозайки е сътворила с ръцете си за 18 години и всичките са различни по размер и сюжет – цветя , животни, портрети на хора, дори и икони. Произведенията й красят няколко училища в града, десетки черкви, офиси и домове. Много от паната са поръчани за определени поводи от хора, които харесват пресъздаването на детайли, чувства и емоции с малки камъчета.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене