Connect with us

Светско

Пищно тържество готвят за първият учебен ден в Рибново

Published

on

Пищно тържество по повод първия учебен ден на Новата учебна година която ще стартира утре стягат учители и ученици от СУ „Йордан Йовков“ в гърменското село Рибново. Всичко е вече готово за посрещането на нашите ученици , сподели за Топ Преса директора на училището Манчо Джуркин , като заяви че днес текат последните приготовления за празничния утрешен ден. Директорът ,Манчо Джуркин обаче сподели , че на фона на радостта за откриването на Новата учебна година остава проблемът с недостигащите класни стаи .“Чудим се как да наместим паралелките но краят и на този проблем се вижда. Строителството на новата част –училищна база продължава и се надяваме тази година да е последна и проблемът да бъде разрешен тъй като учениците в селото ни се увеличават а базата с която разполагаме съвсем отеснява.

Така тази година 46 първокласници ще прекрачат прага за пръв път и ще седнат на чиновете като ученици . До момента 50 са и записаните ученици за самостоятелна форма на обучение а редовните обучаващи до 12-ти клас са 505.

Надяваме се ,че тази учебна година няма да е толкова проблемна както миналата във връзка с КОВИД заразата , както се надяваме да не се стига до затваряне на школото и нормално протичане на учебния процес, сподели директора на СУ“ Йордан Йовков“ в село Рибново общ. Гърмен.
Той пожела чрез страниците на Топ Преса да пожелае успешна Нова учебна година на всички ученици и учители , здраве и късмет на родителите и много щастливи мигове на всички заети в образованието в община Гърмен .На Добър час!!!!

 

Таблоид

Браво! Иван Рунтев намери и върна портфейл с пари и документи в Гоце Делчев

Published

on

Добротата и човечността съществуват, доказва го постъпката на млад мъж в Гоце Делчев. Иван Рунтев намери и върна портфейл с пари, банкови карти и лични документи в Гоце Делчев.
За достойната постъпка съобщи в социалната мрежа собственичката на изгубения портфейл Mariya Tsikova, ето какво сподели тя:
Скъпи приятели,
с това тук искам да изкажа моите искрени и сърдечни благодарности на Човека Иван Рунтев от гр. Гоце Делчев за проявената човечност и съвестност! Вчера вечерта, 21.10.21,при слизането ми от едно такси пред болницата в града, е паднал моят портфейл със всички ми лични документи – лични и банкови карти, както и пари! Той го е намерил и чрез помощта на полицията и на Данчо Сейреков се свърза с мен и ми го предаде с абсолютно всичко, изброено по-горе! Достоен пример!
Благодаря от сърце!

Continue Reading

Таблоид

Внимание: РЗИ – Благоевград глобява неваксинирани и пред заведенията

Published

on

След вчерашното заседание на Областния щаб срещу коронавируса в Благоевград, свикано от губернатора Николай Шушков, той и директорът на РЗИ-Благоевград лаконично обявиха пред медиите, че към момента няма нужда от извънредни мерки. Отчетоха обаче, че Благоевград е на четвърто място по брой заразени в страната.

Здравният шеф Калоян Калоянов се похвали с опашките пред инспекцията от чакащи за ваксиниране. Има налични от всички препарати, включително и от едноразовата ваксина на „Янсен“, каза Калоянов.

Той не скри задоволството си от повишения с 30 процента ръст на желаещи да се имунизират. Днес това са направили 660 души.

„Заетите легла са 344, което включва и 12 легла на интензивно лечение. Въпреки това място за паника няма. Най-натоварена в областта е МБАЛ-Благоевград със 105 заети легла, на второ място е Югозападната болница с 93. Има вероятност да се разкрие още едно отделение“, обяви Калоян Калоянов.

Той подчерта, че без зелени сертификати няма да се допускат клиенти на заведения, които сядат и на откритите тераси и маси в тях.

Continue Reading

Светско

В ЮЗУ „Неофит Рилски“ се проведе студентска и докторантска научна сесия, посветена на 45-годишнината от основаването на университета

Published

on

 

Онлайн студентска и докторантска научна сесия на тема „Култура, медии и културен туризъм“ се проведе в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Форумът е част от програмата на Националния студентски фестивал на изкуствата, посветен на 45-годишнината от основаването на университета.

Научната сесия беше открита от декана на Факултета по изкуствата проф. д.н.к. Васил Марков.

Във форума участваха 14 студенти и докторанти, които представиха и дискутираха разработки, посветени на научните им занимания.

Програмата включваше доклади на различни теми – свободата на словото и независимостта на медиите в България (Йорданка Бакалска), новите протестни движения и дилемата „свобода или сигурност“ по време на глобалната криза (Слава Георгиева), новите възможности за виртуален културен туризъм (Анастас Ифандиев), събитийната индустрия по време на и след пандемията COVID-19 (Деян Димитров), ползите и предизвикателствата пред електронното обучение по балет (Борислава Тодорова) и др.

Участниците в научната сесия ще имат възможност да публикуват докладите си в специален сборник, посветен на събитието.

 

 

Continue Reading

Светско

Десетки миряни почетоха свети Димитър в църквата на Сенокос в Пирин

Published

on

Десетки миряни отбелязаха храмовия празник на църквата „Св. Димитър“ в село Сенокос, което се намира в Пирин планина. Храмът се намира точно до кметството в малкото населено място. В съседство пък се намира старият хан, който е запазен и до днес.

Отец Яне отслужи литургия и благослови курбан, който дошлите да отнесат по домовете си. Хората запалиха свещ за здраве и благоденствие.

Църквата „Св. Димитър” в Сенокос изградена през 1927 година. Това става четиринадесет години, след като е опожарен храмът на селото. Според предание, разказвано от по-възрастните жители на село Сенокос, под олтара на старата църква имало тунели, където хората се криели при нападения над малкото населено място.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ