Ситуацията в ДГ „Мечо Пух” в Добринище ескалира: директорката Бонкина изгони с полиция учителката П. Хаджиева

Временно изпълняващата длъжността директор на ДГ „Мечо Пух“ в Добринище Иванка Бонкина изгони от работа с полиция учителката Пирина Хаджиева, с която от няколко години са в противоречия и в непрекъснати съдебни дела за изплащане на допълнителни възнаграждения за стаж. Напрежението, наслагвано с години, ескалира в началото на работния ден вчера, след като Бонкина сигнализирала полицията, че уволнена учителка е нахлула вътре, без да има право на това, и отказва да напусне сградата. Сценарият се разиграл в ранните сутрешни часове, когато Пирина Хаджиева за втори ден отишла на работа, но не била допусната от колегите си да влезе в сградата. Стигнало се до блъскане между нея и дежурните на входа и то пред погледите на децата. В крайна сметка учителката успяла да влезе и отишла на работното си място. Малко по-късно била изведена от пристигналите на място полицаи.

Причината за недопускането й била заповедта на Бонкина за прекратяване на трудовите й правоотношения, за която Хаджиева не е имала информация дали е влязла в сила, тъй като я била прочела в края на август, но не я била разписала.

„На девети септември, понеделник, се явих на работа, като мислех, че ще ми връчат заповедта, но Бонкина започна да ме бута, и то пред децата, и ме изгони. Единственото нещо, което попитах, е дали важи заповедта и госпожа Бонкина каза, че важи, и аз си тръгнах, но не бях спокойна. Имах съмнения, че целта на директорката е да не се явя на работа три дни, което й дава основание да ме уволни дисциплинарно с нова заповед. Затова днес отново отидох на работа, тъй като не бях спокойна и исках да разбера какво се случва. Официално заповедта, която е с дата от 27 август, не ми е връчена и не знаех дали тя е в сила, или не. Отново бях посрещната враждебно от домакинката, но успях да вляза и единственото, което исках, е да разбера как съм освободена, като не съм подписвала заповед, и Бонкина извика полиция. Полицаите дойдоха и поискаха да видят заповедта. Заедно с тях отидохме в кабинета на директорката. Видях, че заповедта е подписана от двама свидетели, но не в мое присъствие, и че върху нея пише „отказвам“, но категорично не съм го написала аз, не знам кой е, но аз не съм давала отказ. Видях също, че свидетелите са се подписали на 30 август. Днес направих справка в Инспекцията по труда. Договорът ми е прекратен от 1 септември, и то при положение, че бях в болничен до 8 септември включително. Категорично ще си търся правата в съда”, разказа Пирина Хаджиева за случилото се.

Правомерно ли е освобождаването на Пирина Хаджиева отново ще трябва да решат магистратите и това ще бъде поредното дело срещу Бонкина. Учителката е категорична, че ще обжалва заповедта, тъй като на практика е освободена от работа по време на болничен. В хода на процеса явно ще се търси и отговор на въпроса чий е почеркът, с който е изписано „отказвам“ върху заповедта.

Репортер на „Струма” потърси за коментар началника на РУО – Благоевград Ивайло Златанов, който сподели, че е запознат с проблемите в детската градина, но не скри недоумението си от случилото се. Той бе категоричен, че отношение по въпроса трябва да вземе кметът на община Банско.

„В случая не мога да взема отношение, тъй като работодател е директорът на детската градина и кметът на съответната община. Недоумявам обаче защо се прави всичко това. Говорим за една омагьосана въртележка, от която измъкване няма. В случая има спор отдавна, който е за допълнителни възнаграждения, отнесен е до независимия орган – съда, има постановено решение, и то не едно, и оттук нататък трябва да има мисловна дейност. Недоумявам защо се допуска да се стигне дотук, но явно нещата там действително ескалират. Не съм ходил лично да наблюдавам работата на колегите, но това, което имам като косвена информация, е, че те се справят добре”, коментира началникът на РУО Ивайло Златанов.

По отношение на заповедта той уточни, че тя може да се издава, докато работникът не е на работа, но важният момент е връчването й, независимо под каква форма ще бъде, то трябва да стане, когато служителят е на работа.

Както „Струма” писа, проблемите в детска градина „Мечо Пух“ в Добринище продължават няколко години. Причината са изострени взаимоотношения между временно изпълняващия длъжността директор Иванка Бонкина, отстранената вече учителка Пирина Хаджиева и колежката й Горица Парапунова. В основата на всичко стои неспазване на разпоредбите на колективния трудов договор /КТД/ за системата на училищното и предучилищно образование от страна на директорката и отказ за изплащане на полагащите им се допълнителни средства за придобит преди 1 юли 2007 година трудов стаж и професионален опит. Резултатът е редица спечелени от учителките съдебни дела, по които детската градина е осъдена да заплати общо 9800 лева. Още четири дела са в ход през тази година и сега на път е пето дело.

По този казус Ивайло Златанов бе категоричен, че договореното по КТД трябва да се изпълнява, и допълни, че още след първото спечелено дело е трябвало да се вземе отношение, за да не се стига дотук

„Веднага след приключване на първото дело, което бе отсъдено в полза на колегите, направихме среща с кмета г-н Кадев, с г-жа Въчкова и председателя на Общинския съвет. Там се поясни, че има промяна в КТД и разпоредбите трябва да се спазват, но въпреки това отказите за изплащане на тези допълнителни възнаграждения продължиха, съответно и делата от страна на колегите. Не знам на кого е нужно това и недоумявам защо се допуска“, каза Златанов.

Към момента кметът на община Банско Иван Кадев е в отпуск и ще бъде потърсен за официален коментар след завръщането му на работа.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене