Connect with us

Новини

Министърът на отбраната Георги Панайотов обсъди въпроси на двустранното сътрудничество с посланика на САЩ в България

Published

on

В рамките на установеното добро сътрудничество между Министерството на отбраната и Посолството на САЩ бе проведена среща между министъра на отбраната Георги Панайотов и извънредния и пълномощен посланик на САЩ в Република България Н.Пр. г-жа Херо Мустафа. В срещата участва и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

По време на двустранните разговори бяха разгледани теми, свързани с развитието на проектите за модернизация на българските въоръжени сили, в частност придобиването на нови 3D радари, както и възможностите за провеждане на инициативи в сферата на киберотбраната. Двете страни обмениха мнения и по текущи въпроси, касаещи наличната авиационна техника в Българската армия.

Посланик Мустафа отбеляза интересът на американската страна за подписването на Административно споразумение (АА) с Европейската агенция по отбраната, което ще позволи на САЩ да участва в реализирането на проекти по линия на инициативата за Постоянно структурирано сътрудничество на ЕС (ПЕСКО).

В рамките на срещата бяха обсъдени и възможностите за провеждането на преглед по постигнатия напредък на изпълнението на заложените приоритети в подписаната през октомври 2020 г. „Пътна карта за сътрудничество в отбраната между Република България и САЩ (2020-2030 г.)“.

Новини

Община Благоевград търси НПО-та за защита на животните

Published

on

Община Благоевград търси партньорство с неправителствени организации, за да се грижи по-добре за животните. На първо време определи 3 НПО-та, които да участват активно като постоянни членове в дейността на Съвет за сътрудничество, съгласно Правилника за организация и дейността му.

За тази цел всички заинтересовани страни, които отговарят на критерии по чл.8, ал.4,т.2, а именно да са регистрирани като Неправителствени организации за защита на животните, може да подадат заявление по образец. Документите следва да бъдат входирани на деловодството в Общинска администрация.

Ще бъде извършен подбор на кандидатите, като на класираните ще бъдат изпратени покани. Одобрените организации трябва да определят свои представители и техни заместници, които да вземат участие в Съвета за сътрудничество.
Задълженията на Съвета са да организира и осъществява дейността си въз основа на разпоредбите на Закона за защита на животните, Закона за ветеринаромедицинската дейност, Европейската конвенция за защита на животните.

Continue Reading

Новини

Известите братя Кубрат и Тервел Пулеви днес откриват шампионата по бокс в Благоевград

Published

on

Братя Кубрат и Тервел Пулеви ще открият Държавния личен шампионат по бокс за мъже, който започва от днес и ще продължи до 31 октомври в Благоевград.

Официалното откриване е от 15:00 часа в зала „Скаптопара“. Общо 40 боксови клуба ще имат свои представители по време на шампионата. Между въжетата на ринга ще се качат и 11 състезатели на боксов клуб „Пирин“-Благоевград.

Първенството ще се проведе според новите правила на Международната федерация, която въведе промени в категориите за състезатели. Съгласно противоепидемичните мерки, целият турнир ще се проведе без публика в зала „Скаптопара“.

Общината е съорганизатор с Българската федерация по бокс и боксов клуб „Пирин“.

Continue Reading

Новини

САЩ обмислят да премахнат визите за българи при престой до 90 дни

Published

on

Американският министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас съобщи, че САЩ обмислят добавянето на четири страни в програмата си за безвизов достъп при престой до 90 дни, предаде Ройтерс.
Имаме предвид четири страни кандидатки: Израел, Кипър, България и Румъния, каза вчера Майоркас на форум на туристическия бранш.

Ние сме много силно фокусирани върху тази програма, отбеляза министърът и подчерта, че тя предлага значителни ползи за икономиката и сигурността.
През септември САЩ включиха в тази програма Хърватия, каза главният изпълнителен директор на Американската туристическа асоциация Роджър Дау. Той изтъкна, че Хърватия носи на американската икономика 100 милиона долара.
Всеки път, когато добавим някоя от тези страни, туристическият бизнес преживява бум, допълни Дау.

През февруари Майоркас разговаря с еврокомисаря по вътрешните работи и двамата изразиха траен интерес към запазване на споразумението между ЕС и САЩ за т.нар. резервационни данни на пътниците и към работата с България, Хърватия, Кипър и Румъния за постигане на критериите за включване в програмата за безвизов достъп в САЩ.

За да участва в американската програма, дадена страна трябва да отговаря на изисквания, свързани с борбата с тероризма, правоприлагането, имиграционното правоприлагане, сигурността на документите и управлението на
границите.

В програмата в момента участват 40 страни.

Continue Reading

Новини

Пренесоха с кран 500-килограмовата тиква на площада в село Гърмен

Published

on

500 – гилограмова тиква с по- малки „посестрими“ краси площада на Гърмен. Пренесоха я от двора на стопанина Тома Тошев с кран. Вдъхновени от необикновените й размери и с помоща на служителите в читалище „Искра“ група деца сътвори серия от анимационни герои от тикви. Така накрая се получи прекрасна есеннта експозиция, която впечатлява всеки минувач.

Припомняме, че тиквата-гигант е отгледана от Тома Тошев е дъщеря му Катя. Превърна се в медийна сензация, а накрая стана център на тиквената експозиция на открито.

 

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ