Изтъкнат финансист: Актуализация не е нужна, Радев веднага да разпуска НС

Има всички възможности за преразпределение на сегашния бюджет, смята доц. Григорий Вазов

„Тази актуализация на бюджета е абсолютно излишна. Параметрите в бюджета за 2021-ва година са достатъчно добре заложени и могат да изпълнят всички функции на развитието на държавата до края на 2021-ва, независимо от пандемията от К-19“, това заяви пред БНР доц. д-р Григорий Вазов, член на Фискалния съвет и ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

Доц. Григорий Вазов беше категоричен, че единственото правилно политическо решение е президентът Румен Радев да разпусне веднага парламента и да не бъде приета актуализацията на бюджета, а да остане старият Закон за държавния бюджет за 2021 година.

Той беше категоричен, че експертите от Фискалния съвет са знаели, че тя ще пусне духа от бутилката, защото страната ще е в предизборна ситуация:

„Оттук нататък актуализацията ще стане една формула за политическа активност на отделните партии. Ще настъпят такива отрицателни последствия от нея във времето, че един финансов мозък е трудно да си го представи“.

Доц. Вазов посочи, че в момента страната има уникален икономически растеж на БВП:

„За последното тримесечие имаме близо 10% ръст на БВП, на годишна база ще имаме над 5% ръст. Ресурс в бюджета има достатъчно. Твърденията, че той не може да се пипа, са абсолютна глупост и липса на професионализъм“.

Той обясни, че освен Закон за държавния бюджет, има и Закон за публичните финанси, който е по-висш закон:

„Той така е направен, че предполага всички възможности за вътрешно преразпределение на сегашния бюджет, така че до края на годината държавата да има един сериозен икономически живот“.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене