Корнелия Нинова: БСП няма да отстъпи от добавките от 120 лева за пенсионерите и преизчисляване на пенсиите

Няма да отстъпим и от 650 лв за майчинските, заяви Нинова

“Искаме да сме ясни каква е позицията на “БСП за България”. Ще започна по-отдалече.

Първо: По време на третия мандат, който ни беше връчен, поканихме партиите на  протеста, освен за мнозинство за редовно правителство и за мнозинство по актуализацията на бюджета. Да излъчим свои представители и да уточним текстовете, по които всичко ние – четирите партии, сме съгласни, за да осигурим гласовете в парламента.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

Абсолютно отговорно разбираме, че актуализация на бюджета трябва да има. Че не можем да оставим хората на прага на три кризи и на тежка зима без осигуряване на средства за пенсионери, за майки, работници и бизнес, за самоосигуряващи се. Партиите на протеста ни отказаха тези разговори, защото сме си правели пиар.

Второ: Още тогава и до ден днешен предупреждаваме, че ще се случи това, което се случи: плаващи мнозинства, хаос, липса на решения и взаимни обвинения.

Трето: Вчера се приеха две решения с различни мнозинства в парламентарната зала. Първото – на всеки пенсионер да се осигурят по 120 лв. за месеците октомври, ноември и декември като антикризисна мярка.

И второ решение – трайно и занапред и след декември –  да се преизчислят пенсиите, като една година стаж вместо с коефициент 1.2, да се изчислява с 1.35. Минималната пенсия да стане 370 лв. и да се увеличи прага на максималната, както и майчинството за втората година да стане 650 лв.Това са решения, приети на две гласувания и категорични за  парламентарната практика – приети са.

Прави се опит да се отстъпи от тези решения, да се заобиколи парламентаризмът и те да бъдат преработени под някаква форма.

Искам да сме ясни. Ние държим на тях и няма да отстъпим. Не защото е  на инат, а защото тези средства са необходими за най-бедните и ощетени хора в държавата – пенсионерите и младите семейства.

Аргументът, че по този начин се взривява бюджетът е абсолютно несъстоятелен. Това е манипулация на общественото мнение. Разликата в тези решения, както са гласувани и както трябва да ги изпълни служебното правителство, е 453 милиона. Това е възможна сума за събиране. Ето защо: цитирам Министерство на финансите от август месец:

„Съпоставени със същия период на предходната годна, постъпленията към юни 2021 г. нарастват с 3.3 млрд. лв., 15.5 % ръст в приходите. И това е само към юни. От юни до края на годината има още 6 месеца. И засега събираемостта върви добре“ . Служебното правителство се хвали, че увеличава събираемостта, че има излишък, че има пари в бюджета, от миналата седмица 200 млн. заем.

И могат да съкратят някои разходи в предвидената актуализация като например – няма нужда КЕВР да си плаща милиони  бонуси към заплати от 5 хиляди лв.

Тези 13 млн. лв. могат да отидат за пенсии. Оставаме  вече с впечатление, че някой умишлено саботира приемането на актуализацията на бюджета. Това протакане цял ден с почивки, с извънредни заседания е излишно. Абсолютна излишна загуба на време.

Ясни са параметрите – 120 лв. помощ, антокризисна заради ковида, преизчисляване на пенсиите така, както го е посочил служебният кабинет.

И изобщо да не ни излизат с приказки, че трябва да вземат от едни, за да дадат на пенсионерите.

Това бяха Бойковоборисовски похвати – противопоставяй различни съсловия и управлявай.

Има пари за всички. Всеки опит да се внушава, че трябва да се вземе от едни, за да се даде на други, е допълнително разделение, омраза и противопоставяне в българското общество.

Продължаваме да твърдим, че двете мерки са възможни, приети са и няма да взривят бюджета. Ще продължаваме да отстояваме тези свои позиции утре и в следващите дни.

Апелираме към всички – за спокойстяие, разум и отговорност. Ако продължават така, особено партиите на протеста, не просто ще взривят бюджета, няма да има актуализация. И тогава да се сърдят на себе си. Но ние няма да позволим отговорността да се прехвърля върху БСП.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене