Connect with us

Новини

Румен Радев: Необходими са гаранции за надеждност и прозрачност при провеждането на изборите

Published

on

На среща с ръководството на ЦИК президентът отново настоя за публичност при процеса на тестване на машините и активна разяснителна кампания

Надявам се ЦИК и изборната администрация да бъдат така подготвени, че да дадат необходимата стабилност и гаранция за надеждност и прозрачност при провеждането на предстоящите избори. Това заяви президентът Румен Радев на среща с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК), която се състоя на „Дондуков“ 2 по инициатива на държавния глава във връзка с организацията на предстоящите парламентарни и президентски избори.

Румен Радев посочи, че при определяне на датата за парламентарните избори значително се ограничават възможностите за „маневриране“ във времето предвид факта, че насрочената от Народното събрание дата за президентски избори е последната възможна и предвид върнатия вчера неуспешен мандат за съставяне на редовен кабинет. „В обществото се говори все повече за избори „2 в 1“, но най-важната страна в този дебат е изборната администрация“, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че при заявената от ЦИК готовност за организация на избори „2 в 1“ комисията трябва да обмисли много внимателно всяка хипотеза и всички възможни фактори, които в момента се експлоатират за компрометиране на изборите.

По думите на държавния глава, разделението на отговорностите между президентската институция и Народното събрание предполага и отделни кампании, и отделни избори, а и трябва да се има предвид, че в досегашната практика не се е случвало съчетаването на тези два вида гласуване. „От друга страна, отделните избори изискват и много повече финансови средства. А тази година българите вече натрупаха чувствителна електорална умора“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава заяви, че при решаването на различни организационни въпроси за провеждането на изборите, трябва да се отчетат различни хипотези, ако изборите са „2 в 1“. Според Румен Радев, трябва да се има предвид необходимостта от време, която избирателите ще имат, за да се запознаят с електронните бюлетини при самото гласуване при съчетаване на вота. „Хората ще искат да четат внимателно имена и това време трябва да им бъде осигурено. Ако някой иска да гласува само на едните избори и да пропусне другите, също е важно как да се придвижи по-бързо напред или назад, или да се откаже. Надявам се да успеете софтуерно да оптимизирате тези процеси“, заяви президентът.

Както и при провеждането на отминалите парламентарни избори, и за предстоящия вот държавният глава настоя за откритост при процеса на тестване и сертифициране на машините за гласуване и техния софтуер. „Още веднъж призовавам за публичност на методиката, за тестване и това да бъде открито за всички политически партии, неправителствени организации, граждани“, заяви Румен Радев. Президентът призова и за по-активна разяснителна кампания за гласуване, тъй като това ще се отрази на провеждането на вота. Той настоя и за своевременно стартиране на обучението на членовете на изборната администрация. Според Румен Радев е необходимо да се отчита и фактът, че при избори „2 в 1“ ще се съчетаят и две отделни предизборни кампании, което вероятно ще доведе до двойно по-малко ефирно време за участниците в двата вота и до потенциални конфликти по тази тема.

„ЦИК винаги е в готовност за произвеждане на избори, независимо какви са те и дали в един и същи ден се произвеждат повече от един вид избор“, заяви Камелия Нейкова – председател на ЦИК. Тя посочи, че „и технологично, и организационно е възможно изборите да се проведат 2 в 1“. По думите на Камелия Нейкова, комисията има готовност на базата на анализ на избирателната активност по секции на предходните избори, да се осигурят допълнителни машини за гласуване, за да се съкрати времето за гласуване и да се избегне струпване на избиратели.

Политика

Вижте колко жители в Якоруда, Гърмен, Гоце Делчев… се смятат за турци!

Published

on

Близо половината от жителите на Якоруда се смятат за турци, според данните от преброяването на населението у нас. 49,3% от населението в малката община са се самоопределили към турската етническа общност. След това се нарежда Белица, където 30% от хората се считат
за турци, Гоце Делчев с 24%, Гърмен с 15%, Сатовча с 8,7% и Хаджидимово с 7,7%.

Лицата от ромската етническа група са разпределени във всички общини в областта. Най.голям е делът на ромите в Гърмен с 12,4% и Петрич с 5,6%.

Българската етническа група обхваща 251 097 души. Турската етническа група е втората по численост със 17 027 души. Ромският етнос е третият по численост и наброява 9 739 души. Като македонци са се определили 81 души в областта.

Вероизповеданието е въпросът, на който делът на неотговорилите лица е най-висок, тъй като при анкетирането този въпрос бе по желание. Лицата, определили се към източноправославното християнско вероизповедание, са 196 942 в Пиринско. Мюсюлманско вероизповедание имат 40 667 души или 16% от жителите на областта. От тях мюсюлманско сунитско е вероизповеданието на 39 831 души, а мюсюлманско шиитско на 503-ма жители в Пиринско.

Continue Reading

Крими

Бум на дрогирани шофьори по пътищата в Пиринско

Published

on

В хода на извършена, около 10:05 часа на 24.09.2021 г. на ул. „Даме Груев“ в гр. Петрич, проверка на лек автомобил „Мицубищши“ с 20-годишен водач от гр. Петрич, от полицейски служители на РУ-Петрич е установено, че мъжът шофира след употреба на наркотични вещества. Същият е задържан със заповед за задържане до 24 часа. Образувано е бързо производство.

Около 10:00 часа на 25.09.2021 г. на ул. „Малешевска“ в гр. Сандански, от полицейски служители на РУ-Сандански е спрян лек автомобил „Алфа Ромео“, управляван от 26-годишен благоевградчанин. С техническо средство е установено, че водачът е шофирал след употреба на упойващи вещества. Лицето е задържано със заповед за задържане до 24 часа. Образувано е бързо производство.

Със заповед за задържане до 24 часа е задържан 30-годишен от гр. Петрич, около 21:35 часа на 26.09.2021 г. по ул. „Рокфелер“ в гр. Петрич, същият е управлявал лек автомобил „Тойота Корола“, след като е употребил наркотични вещества. По случая е образувано досъдебно производство.

При извършена, около 12:55 часа на 24.09.2021 г. на бул. „Св. Димитър Солунски“ в гр. Благоевград, проверка на лек автомобил „БМВ“ с 37-годишен водач от гр. Благоевград, от полицейските служители е установено, че водачът на автомобила шофира без свидетелство за управление на МПС.

Continue Reading

Новини

Фото конкурс в Гоцеделчевско за Деня на народните будители

Published

on

Ротари клуб – гр. Гоце Делчев организира фотоконкурс за Деня на народните будители. Поканени да участват във фотолюбителската проява са всички ученици от общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча в три възрастови групи. Снимките могат да се изпращат на e-mail до 22 октомври 2021 г. Наградите ще бъдат връчени на 1 ноември – Ден на народните будители, уточняват от Ротари клуба.

.

.

Continue Reading

Новини

Туристическият бранш подкрепя протеста на Националната конфедерация на автобусните превозвачи

Published

on

Националният кризисен щаб за спасение на туризма в България, създаден от най-големите обединения на туризма у нас – Алианс на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ), категорично подкрепя националния протест, организиран от Националната конфедерация на автобусните превозвачи, който ще се проведе в цялата страна на 28 септември между 10 и 12 часа.Това съобщава в социалната мрежа, БАЗ.
В София събитието стартира пред храм-паметника „Александър Невски“.
Подкрепяме и се присъединяваме към усилията на колегите да защитят правото си на труд и отправяме апел към своите членове да подкрепят справедливите искания на протеста.
Отново подчертаваме, че здравните мерки, налагани на бизнеса трябва задължително да бъдат придружени от ефективни икономически и социални за запазване на служителите и за оцеляване на фирмите.
Отново подчертаваме, че прилаганите към настоящият момент икономически мерки са неприложими и неефективни!
Наясно сме, че глобалната здравна криза КОВИД 19 нанесе огромни щети върху икономическия живот в световен мащаб. За нас сега е най-важно да бъдат опазени здравето и живота на хората и на нашите служители, но здравните мерки трябва да са ефективни, като не водят до ликвидиране на отделни сектори от бизнеса.
От Националния кризисен щаб за спасение на туризма в България сме категорични, че ще продължим да предприемаме всички позволени от закона действия, за да гарантират правото на работа на компаниите и на своите служители, с една основна цел – да съхраним този важен за икономиката на страната ни структуроопределящ отрасъл!

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ