Connect with us

Uncategorized

Скандал! Лекарска грешка е причината за смъртта на родилка и бебето ѝ в Благоевград

Published

on

Лекарска грешка е причината за смъртта на родилка и бебето ѝ в Благоевград през лятото. Това сочи съдебно-медицинската експертиза. 31-годишната Евгения и нероденото ѝ бебе издъхват по време на планирано секцио на 17 юни.

Това става известно от проверката на „Медицински надзор“, получена по реда на Закона за достъп до обществена информация от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

От констатациите на медицинския одит  става ясно, че пациентката и била интубирана два пъти и двата пъти неуспешно. След първата интубация се появяват съмнения, че тръбата не е поставена правилно. Пациентката е екстубирана, събудена. Започват действия за повторна интубация, няколко минути след която пациентката умира, въпреки че извършени множество реанимационни действия.

От доклада на патолога, става ясно, че интубационната тръба се намира във  фарингса и хранопровода. Непосредствена причина за смъртта е механичната асфиксия, поради неправилно поставена интубационна тръба.

От констатациите на МН става ясно, и че са допуснати редица нарушения в предоперативния период.

Не е извършена оценка по Mallampati, по която се преценява колко трудна би била интубацията въз основа на разстоянието от основата на езика до небцето.
Пациентката е имала анатомични особености на гръдния кош и шията, които обаче не са взети предвид и не са отразени в медицинската документация.

Медицинската практика предвижда, когато по време на преглед и консултации преди операция е установено, че интубацията е рискова и може да бъде затруднена, предварително да бъде подготвена възможност за извършване на бронхоскопска интубация и при нужда на трахеостомия. В случая обаче, тъй като не са взети под внимание рисковете, не е осъществена и такава подготовка.
Извършени са редица нарушения по смисъла на Закона за здравето, като на пациентката не е осигурено правото на достъпна и качествена здравна помощ, нито е осигурена безопасност при процедурите съпровождащи лечението. ,се казва още в доклада .

Анестезиолог е д-р Димитров , който работи в реанимация. Прокуратурата е изискала заключението на медицинския одит,  за да продължи работата си по случая “ Това са рисковете на професията, за огромно съжаление стават и такива неща ,много е жалко, коментираха лекари.

Семейството на младата жена ще търси правата си в съда.

Uncategorized

Община Петрич започва процедура за придобиване в собственост на държавни имоти в НПМ „Самуилова крепост“

Published

on

Община Петрич внася предложение до съветниците за решение -безвъзмездно да бъде придобит имот, който е държавна собственост, в НПМ „Самуилова крепост“. Мотивите към предложението са, че в част от имота на обекта, държавна собственост, се намират находки от археологически разкопки, свързани с историческите събития в района. На това място е открита също изградената от цар Самуил отбранителна система, дълга 8 километра – от Беласица до Огражден, а на хълма е вдигната крепост, защитена от три вала и два рова. Една част от земята в НПМ „Самуилова крепост“ е общинска собственост, но има два съседни имота, които са държавна собственост.

Идеята на общинското ръководство в Петрич е да бъде възможно надграждането в развитието на обекта в туристически аспект. За целта ще се използват собствени средства, както и кандидатстване по проекти за външно финансиране. Това ще бъде възможно само, ако Община Петрич придобие безвъзмездно от Държавата тези имоти и същите бъдат присъединени към НПМ „Самуилова крепост“, за да се използват. Предложението ще бъде внесено за обсъждане и гласуване на заседание на Общински съвет – Петрич.

Continue Reading

Uncategorized

Гранична полиция и Комисия за борба с трафика на хора провеждат кампания срещу сексуалната експлоатация

Published

on

Стартира втора част от кампанията за превенция на трафика на хора, с фокус върху сексуалната експлоатация, под надслов „Не си играй със съдбата им“. Инициативата е организирана от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) и е по повод Европейския ден за борба с трафика на хора, който отбелязваме днес, 18 октомври, и се провежда с подкрепата на EMPACT.
Планираните дейности от Местната комисия за борба с трафика на хора в партньорство с Община Благоевград са провеждане на специализирано обучение на специалисти и разпространение на тематични информационно- превенционни материали съвместно с Гранични полицейски управления Гоце Делчев, Петрич, Гюешево, Благоевград, Златарево и др.

Идеята, творческите решения и реализацията на кампанията са дело на изцяло български екип, а дейностите отново ще се осъществят в 26 европейски държави.
Акцентът на втората част от кампанията е поставен върху ползването на сексуални услуги, предоставяни от жертви на трафик. Търсенето на сексуални услуги е един от основните фактори, които мотивират престъпниците да експлоатират жертвите си.
Всяка година стотици млади жени залагат съдбата си на карта. Сексуалната експлоатация понякога остава невидима. Бъдещето им може да е различно. Трафикът на хора е престъпление. Хората, които плащат за сексуални услуги от жертви на трафик, носят наказателна отговорност.
Годишно по данни на Прокуратурата на Р България над 300 души стават жертви на сексуална експлоатация. Обичайно това са млади жени и момичета, търсещи възможности за по-добър живот в страните от Западна Европа.

От началото на годината в специализираните услуги към Националната комисия за борба с трафика на хора 13 пострадали от трафик с цел сексуална експлоатация са получили закрила и подкрепа.
Кампанията е резултат от съвместната работа на секретариата на Националната комисия и ГДБОП, с креативното участие на рекламна агенция New Moment New Ideas Sofia. Тематичното видео отново е дело на един от най-известните режисьори в България – Валери Милев. За есенната кампания са създадени множество визии за онлайн и офлайн разпространение, както и аудиоспот.

Не всяко момиче, което проституира, го прави доброволно, а когато клиентът знае това, той е съучастник в престъпление и неговите постъпки също подлежат на наказание и санкции.
„Не си играй със съдбата им“ ще се разпространи отново на територията на страните на произход на жертви на трафик, както и в страните на дестинация. „Страни на дестинация“ са тези държави, в които трафикантите експлоатират жертвите си, а клиентите им ползват техните услуги. Понякога без да подозират, понякога досещайки се, а друг път – с ясното съзнание, че момичето заплаща тяхното мимолетно удоволствие с цената на достойнството си, с болката, унижението и страха да живееш в капана на експлоатацията.

Continue Reading

Uncategorized

26 КОШЕРА СА РАЗРУШЕНИ СЛЕД НАБЕЗИ ОТ МЕЧКА В ДВЕ СЕЛА В ПОДНОЖИЕТО НА ПИРИН И СЛАВЯНКА, ПОКАЗА ПРОВЕРКА НА ЮЗДП

Published

on

Общо 26 кошера са разрушени след нападения от кафява мечка в района на селата Тешово и Ново Ловча, община Хаджидимово, на територията на „ДГС Гоце Делчев”. Това показа проверка, разпоредена от директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов веднага след получаване на сигнал от местен жител на тел. 112.


При инспекцията на терен, извършена на 13 октомври т.г. от служители на ЮЗДП и на „ДГС Гоце Делчев” в местността Света Петка, землището на с. Тешово в присъствието на Иван Мишев – собственик на пчелин, е констатиран пчелин с 66 бр. кошери, нападнат от кафява мечка. При нападението са разрушени 8 кошера. На снимките от проверката личат оставените следи от хищника.


Проверката в местността Трохалето, землището на с. Ново Ловча, извършена в присъствието на кметския наместник Георги Неделин и служители на „ДГС Гоце Делчев”, констатира 4 бр. пчелини, нападнати от кафява мечка. В резултат на това са разрушени общо 18 кошера. И тук снимките показват следи от лапите на животното.
Според експертите предполагаема причина за зачестилите нападения на кошери от мечки е завишената численост на популацията и липсата на храна. Затова ЮЗДП предприема действия за осигуряване на различни фуражи за подхранване на мечките с цел оттеглянето им във високата част на планината. Като превантивна мярка от ЮЗДП призовават местните жители да сигнализират при всеки случай на набези и нанесени щети от хищника, за да се реагира своевременно.

Continue Reading

Uncategorized

ЦИК разясни как ще гласуваме на вота 2 в 1, за какво да внимават избирателите

Published

on

ЦИК даде разяснения как ще гласуваме на изборите 2 в 1. Демонстрацията беше направена от говорителя на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Тя посочи, че избирателят трябва да прецени внимателно дали ще гласува за двата типа избори – за президентска двойка и парламентарни избори, или само в едното. „Най-добрият вариант е да гласуват и за двете“, посочи тя.

На екрана ще има три опции – най-отгоре ще пише „Избори за президент и вицепрезидент и народни представители“, втората опция е само „Президент и вицепрезидент“, а третата – само за народни представители.

БГНЕС

След като избирателят посочи за кого гласува, ще се стигне до екран „Преглед“, който е за потвърждение. На този етап може да се върне и да промени избора, да направи преглед и след това да потвърди окончателно своя избор.

От ЦИК показаха и бюлетините за двата типа избори. Има различен цвят на защитата бюлетината отзад, за да може след като се сгъне да стане ясно в коя урна трябва да пусне бюлетината за съответния тип избор.

Георги Димитров

ЦИК обсъжда разписките от машините да се пускат в една кутия, но все още е въпрос на уточняване. 

Няма окончателно решение и за общия брой на секциите, които ще са с машини. В страната са около 9400, в 2119 ще се поставя и второ устройство. В секциите в чужбина все още не е ясна бройка броя машини и секциите, които ще са оборудвани с такива.
 

ЦИК машина
БГНЕС

От ЦИК са взели решение, че в секции, в които има гласували над 320 избиратели на предните избори, да се поставя по още една машина, за да няма струпване. Росица Матева изрази мнение, че не се очакват затруднения и опашки.

Софтуерът за машините ще се модифицира от „Сиела норма“. Предмет на същата обществена поръка е логистиката и поддръжката на машината.
 

Георги Димитров

 

 

Георги Димитров

 

 

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ