COVID-19 отне гласа на фестивала „Малешево пее и танцува” за втора поредна година

Малешево и тази година няма да пее и танцува. Големият международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува”, който месеци наред се подготвяше от ръководството на община Струмяни, няма да се проведе заради въведените мерки срещу разпространението на коронавируса. XVII-ото издание на атрактивното музикално събитие бе заложено в културния календар и миналата година, но и тогава пропадна.

За да бъдат спазени всички въведени превантивни мерки за запазване здравето на жителите на община Струмяни и на гостите, няма как да има фестивал. А той се очакваше с нетърпение от хиляди местни хора и любители на фолклора от цяла Европа. Международният фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ трябваше да се проведе на 8, 9 и 10 октомври на сцените в село Микрево. Събитието събира в населеното място хиляди изпълнители. Самодейци от страната и Европа огласят с песни, ритми и танци Малешевска планина. По традиция тук пристигат ансамбли, танцови състави, вокални групи и хорове за народни песни, инструментални групи, индивидуални изпълнители.Фестивалът е с конкурсен характер, всяка година привлича все повече и повече участници и ценители, като идеята е да съхрани, утвърди и популяризира фолклорното наследство на различни страни в Европа.

„Хората очакват този фестивал със сърце и душа. Това важи и за участниците, и за зрителите. Ние също влагаме всичко, за да организираме по най-добрия начин тази мащабна културна проява. Жалко е, но не можем нищо да направим. Обмисляме догодина да изтеглим провеждането през летните месеци, за да доставим радост на хилядите почитатели на народната музика от различни краища на света”, заяви зам.-кметът на община Струмяни – Фиданка Котева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене