Кметът на община Благоевград Илко Стоянов посрещна в кабинета си благоевградски медалисти от световни научни олимпиади

Златен и сребърен медалисти от световни научни олимпиади бяха посрещнати днес от кмета на община Благоевград Илко Стоянов. Четвъртокласникът от III ОУ „Димитър Талев“ – Благоевград Стоян Смилков е златен медалист от Международното математическо състезание „Математика без граници“. Финалът на състезанието е бил в Несебър, на него Стоян безапелационно печели златния медал. Два златни и един сребърен медали е завоювал младият математик на предварителните кръгове на тазгодишното състезание, а на финала е надвил над силната конкуренция – деца от 17 държави. Макар че е само за четвърти клас, Стоян Смилков има вече 17 медала от различни състезания, като повечето са златни.
Възпитаникът на ПМГ „Акад.Сергей Корольов“ – Благоевград Антонио Георгиев е сребърен медалист от Световната олимпиада по география. Младият благоевградчанин достойно е преминал през всички кръгове, като е спечелил 1-во място на Националния кръг, бронзов медал от Европейската олимпиада и сребърен – от Световната. Конкуренцията на финала е била доста сериозна – млади географи от 46 държави са демонстрирали знанията си по климатология, метеорология, екология, демография, геология, биогеография и др.
„Отговорни, целенасочени и умни млади хора – вие сте нашата надежда за един по-уютен и по-спокоен свят. Вие сте и вдъхновение за връстниците ви.“ – каза кметът Илко Стоянов, който им връчи специални Грамоти от Община Благоевград за достойното представяне на Благоевград на световните научни състезания. „Кабинетът ми винаги ще бъде отворен за вас, разчитайте на подкрепата ми!“ – каза кметът Стоянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене