Община Благоевград с първа стъпка за създаване на нов спортен университет в областния център

 

Община Благоевград и партньори обединиха усилията си около обособяване на нов международен спортен университет  в областния център .Това стана ясно днес от кметът на Благоевград Илко Стоянов по време на среща, която се проведе на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград. В нея взеха участие още  Мат Драйвър, основател на „Америкън Сокър Юнивърсити“, Кийт Коул, съосновател на компанията, изпълнителният директор на ФК „Пирин“ Таско Тасков, управителят на ОФК „Пирин“ Атанас Дафинов, треньори и футболисти.

Целта на проекта е Благоевград да се превърне в дом на атлети от световно ниво.

От една страна реализирането му ще допринесе за развитието на образованието и спорта, а от друга ще бъде в полза на местната икономика.

 

„Началото на това, което поставяме днес е голямо богатство за общината.  Започваме да развиваме един академичен проект и съвсем скоро Благоевград отново ще има стратегическа роля в тази посока. Работим отлично с ФК „Пирин“, с „Америкън Сокър Юнивърсити“, както и с двата основни университета на територията на Благоевград – ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Американски университет в България. Постигаме уникална синергия , а това ще доведе де сериозна добавена стойност за цялата община“, каза кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Той добави, че в момента се търсят варианти за обособяване на учебни и спортни бази, предназначени за ползване на спортистите, които се очаква да пристигат в бъдеще от цял свят.

„В момента се изготвя План за интегрирано развитие на община Благоевград, в който ние залагаме изграждането на спортни терени – атлетически писти, многофункционална спортна зала и т.н. Веднага след като бъде приет План за възстановяване на България, Община Благоевград ще има готовност да започне да изгражда нови обекти“, каза кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Той подчерта, че в новия университет освен на спорта, ще бъде наблегнато основно и на образованието като цяло.

По време на срещата, която се проведе днес на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград присъстваха и първите участници в проекта – 30 футболисти от различни страни.

„Община Благоевград вече е един пълноправен партньор на ФК „Пирин“, без усилията на кмета Стоянов, нямаше как всичко това да се случи“, каза Таско Тасков.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене